Пожежа на окупованому росіянами Джарилгачі знищила 16 кілометрів площі острова

Дата: 19 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Пожежа, яка майже тиждень тривала на окупованому росіянами Джарилгачі на Херсонщині знищила 16 кілометрів території острова, де сконцентрована основна частина всіх цінних видів степової екосистеми національного природного парку “Джарилгацький”.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на директорку Джарилгацького національного природного парку Ірину Сабашенко.

Джерело: unian.net

Пожежею знищено майже 16 кілометрів території острова. Пожежа виникла саме через те, що окупаційна влада облаштувала полігон на острові, скоріш за все було загоряння рослинного покриву, тому так сталося. У нас вигоріла майже вся заповідна зона. Там сконцентрована основна частина всіх цінних видів всіх частин степових екосистем, рідкісних видів, які занесені до Зеленої книги України, а доля тварин нам взагалі невідома“, – поінформувала директорка.

Як зазначила посадовиця, на відновлення рослинного покриву знадобиться від 10 до 30 років. Сабашенко також повідомила, що інформацію про пожежу на Джарилгачі працівники передали до Херсонської обласної прокуратури та до Офісу генерального прокурора.

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв розповів виданню, що наявної інформації про те, чи відійшли з острова Джарилгач військові РФ після такої масштабної пожежі, немає. Окупанти закрили доступ до цієї місцевості для жителів регіону.

На сьогодні відомо, що диму немає. Є рух техніки на самому острові чи ні, невідомо, бо нікого не пускають. А по Лазурному рух продовжується, там періодично щось їздить, думаю вони кудись змістилися”, – розповів посадовець.

За його словами, російських військових у Скадовську багато, але вони навряд чи переймалися гасінням пожежі на острові.

Нагадаємо, на окупованому острові Джарилгач, що на Херсонщині, тиждень горіла найцінніша степова ділянка національного природного парку. За цей час вогонь знищив усю заповідну зону на площі понад 1 500 гектарів.

Раніше ZMINA писала, як росіяни також знищують Кінбурнський півострів. За рік повномасштабної війни там зафіксували 131 пожежу, яка виникла через бойові дії та вразила понад 5 тисяч гектарів території парку. 

Читайте також: Росія вбиває довкілля України. Чи можна покарати її за екоцид?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter