Португальська поліція розслідує передання інформації про українських біженців Росії

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Поліція Португалії провела обшук у муніципальному центрі підтримки біженців, де працюють росіяни. Подружню пару, яка працює в закладі, підозрюють у незаконному зборі даних українських біженців.
 
Про це повідомляє португальське видання Expresso та агентство Reuters.
 
Фото: Reuters

Журналісти зібрали скарги українців на центр підтримки біженців у місті Сетубал, що неподалік Лісабона, де працює російське подружжя Юлії та Ігоря Хашинів. Українці розповіли, що їм ставили особисті запитання, зокрема про місце перебування їхніх родичів в Україні. Також вони розповіли, що російське подружжя робило ксерокопії документів українських біженців.

Португальські журналісти заявили, що служба безпеки їхньої країни уважно стежила за діяльністю подружжя після анексії Криму у 2014 році. У пари подвійне громадянство, і вони вже багато років співпрацюють із мерією та іншими органами місцевого самоврядування Сетубала.

У вівторок, 10 травня, поліція провела обшук у центрі підтримки, будівлі муніципалітету та асоціації мігрантів зі Східної Європи “Единство”, членами якої є російське подружжя. Правоохоронці вилучили документи в межах розслідування можливого зловживання даними та несанкціонованого доступу.

Опозиційні партії вже закликали до відставки мера міста Андре Мартінша, де розташовується центр. Опозиціонери стверджують, що мер знав про зв’язки Юлії, Ігоря та асоціації з Росією. Водночас в офісі Мартінша кажуть, що ніколи не отримували інформації про підозрілу поведінку подружжя або асоціації, з якою мерія співпрацює з 2005 року.

Згодом в уряді Португалії заявили, що цю справу “треба розслідувати до самого кінця” і що уряд “не дозволить, щоб до тих, хто приїжджає сюди… не ставилися з гідністю і повагою“.

Нагадаємо, країна прийняла майже 36 тисяч українських біженців.

Водночас Португалію вже звинувачували в переданні конфіденційних даних: цього року мерію Лісабона оштрафували на 1,2 мільйона євро за передання особистих даних російських протестувальників посольству РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter