Портнов проти “Схем”: поліція закрила справу про розголошення персональних даних

Дата: 11 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Поліція закрила кримінальне провадження проти ексзаступника глави Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова, який погрожував редакції проєкту “Схеми” та оприлюднив детальні персональні дані водіїв програми.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Наприкінці жовтня минулого року Портнов виклав персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка досліджувала його діяльність. Тоді він оприлюднив повні паспортні дані, домашню адресу водія та номери авто, яке нещодавно спалили журналістам. У відповідь “Схеми” заявили про тиск із боку Портнова. 

Поліція спочатку зареєструвала кримінальне провадження проти Портнова за статтями “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” і “Погроза або насильство щодо журналіста”. Однак 31 липня 2020 року закрила провадження за першою статтею, а 5 серпня вже за другою. Підстава закриття – “у зв’язку з відсутністю складу злочину”.

Як повідомили адвокати “Схем”, наразі вони не отримали документів із цього приводу, але не погоджуються зі закриттям провадження.

“Ми звернулися до Нацполіції з клопотанням – повідомити про ухвалені процесуальні рішення, попросили надати копії цих рішень і матеріалів провадження для ознайомлення. Після чого будемо ухвалювати рішення щодо захисту журналістів. У тому числі це судове оскарження. У черговий раз ми змушені констатувати, що в Україні відсутній механізм ефективного розслідування кримінальних правопорушень щодо перешкоджання законній журналістській діяльності. А безкарність є подвійною несправедливістю і свого роду “стимулює” вчинення правопорушень у майбутньому”, – каже адвокатка Віра Крат.

Нагадаємо, що нещодавно судді визнали водія “Схем” винним у розголошенні його персональних даних Портновим. 

Відомо, що наприкінці серпня поточного року автівку журналістів “Схем” спалили. Підпал стався біля будинку водія знімальної групи. Журналісти пов’язують інцидент зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter