Порошенко радіє судовій реформі: сценарій Москви не справдився

Дата: 03 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Якби Верховна Рада провалила судову реформу, колишня судова система законсервувалася б на роки.

Таку думку висловив президент України Петро Порошенко, коментуючи прийняття депутатами поправок до Конституції щодо правосуддя, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Якби вчора на табло у Верховній Раді ми побачили 299 голосів, то це чітко означало би консервацію існуючої судової влади на роки. Більше ніж через рік ми мали б право реєструвати законопроект, потім обговорення, перше та друге читання. Напередодні парламентських виборів цього ніхто не робив би. І початок дискусії про повне перезавантеження судової гілки влади ми могли б зробити з новим парламентом після 2020 року”, – заявив президент.

Він заявив, що очищення судової влади починається з Верховного суду.

“Вже через півроку ми маємо завершити конкурси, обговорення, добори, дискусії, призначення, обрання. Повністю має бути обраний новий Верховний суд, який буде новою касаційною інстанцією і стане на сторожі захисту конституційних прав і свобод громадян”, – вважає Петро Порошенко.

За його словами, усі нові судді будуть призначатись на конкурсній основі. Доступ до роботи суддів залишається також у юристів за межами судової системи – адвокатів, науковців.

“Каста зруйнована”, – вважає Петро Порошенко.

За його словами, для суддів створюється потужна мотивація, аби порядні люди мали високу зацікавленість брати участь у конкурсі суддів, зокрема суддів Верховного суду. Для суддів підвищується зарплата.

“Після очищення і перехідного періоду рівень незалежності судової системи значно посилиться, а політичні впливи істотно знизяться”, – каже Петро Порошенко, зауважуючи, що Україна нібито зруйнувала сценарій російського агресора, який хотів продемонструвати світові хаос і відсутність взаємодії в парламенті.

Вчора народні депутати ухвалили нову редакцію закону “Про судоустрій та статус суддів”, а слідом за ним – зміни до Конституції у частині правосуддя. 

Правозахисники та експерти розкритикували правки, вказавши на те, що вони можуть статиінструментом для встановлення контролю за судовою системою

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter