Поранених захисників “Азовсталі” вивезли до лікарні в “ДНР”

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися

16 травня 53 важкопоранених з “Азовсталі” евакуювали до лікарні на тимчасово окупованій території в Новоазовську. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор були вивезли до Оленівки, яка також розташована на тимчасово окупованій території.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Фото: Reuters

За її словами, повертати захисників “Азовсталі” додому планують через процедуру обміну.

Маляр також повідомила, що ГУР Міноборони, ЗСУ, Національна гвардія, Прикордонна служба спільними зусиллями проводять заходи з порятунку оборонців, які все ще залишаються на території “Азовсталі”.

Фото: Reuters

“Завдяки оборонцям Маріуполя ми отримали критично важливий час на формування резервів, перегрупування сил та отримання допомоги від партнерів. Усі поставлені командуванням завдання оборонці Маріуполя виконали в повному обсязі. На жаль, ми не маємо можливості деблокувати “Азовсталь” військовим шляхом. Найважливіше спільне завдання всієї України та всього світу – зберегти життя оборонців Маріуполя”, – сказала заступниця міністра оборони.

Фото: Reuters

16 травня ввечері агентство Reuters із посиланням на свідків на місці повідомило, що з “Азовсталі” виїхали близько 10 автобусів з українськими захисниками.

Скільки саме людей було в автобусах, встановити не вдалося. За оцінками, на території великого заводу радянських часів перебуває близько 600 бійців, серед них десятки поранених.

Згодом у Reuters повідомили, що п’ять автобусів з евакуйованими бійцями прибули до міста Новоазовськ Донецької області, контрольованого російськими загарбниками.

Фото: Reuters

За словами свідка, частину евакуйованих винесли з автобусів на ношах і повезли до лікарні.

У вечірньому відеозверненні 16 травня Володимир Зеленський підтвердив інформацію про проведення евакуації тяжко поранених українських військовослужбовців з Маріуполя. За його словами, операція проводилася за участю ЗСУ, військової розвідки, Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН.

“Українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, ці слова зрозуміє кожна адекватна людина. Операцію з порятунку захисників Маріуполя розпочато нашими військовими, розвідниками. Щоб повернути хлопців додому, робота продовжується, і ця робота вимагає делікатності та часу. Зберігаємо максимальну дипломатичну активність і в інших напрямах на користь України”, – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, Маріуполь російські війська заблокували майже на початку війни – 1 березня. З кінця квітня українські захисники Маріуполя заблоковані на заводі “Азовсталь”: це представники полку Нацгвардії “Азов”, морські піхотинці, прикордонники, поліцейські.

Мирних жителів із заводу евакуювали, але всі варіанти евакуації бійців Росія відкидає, хоча Туреччина готова вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні.

У підземеллях заводу “Азовсталь”, який штурмують російські військові, в антисанітарних умовах, без медикаментів, води та їжі залишалися близько 600 поранених. Українська влада заявляла, що намагається домовитися про евакуацію хоча б 60 найважчих.

Удень 16 травня російське міноборони повідомило про досягнення домовленості щодо вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” у Маріуполі на окуповану територію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter