Попри високий рівень довіри до ЗСУ ветерани продовжують стикатись із нерозумінням суспільства

Дата: 13 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Попри високий рівень в українському суспільстві довіри до захисників та ветеранів рівень стигматизації останніх є набагато вищим. 

Так у “Медіацентрі Україна” коментує результати четвертого загальнонаціонального опитування, проведеного Українським ветеранським фондом разом із Соціологічною групою “Рейтинг”, начальниця відділу навчально-аналітичної роботи фонду Юлія Кіріллова

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

Дослідники з 2–5 березня поточного року опитали тисячу респондентів віком від 18 років у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де не було українського мобільного зв’язку.

За словами Кіріллової, суспільство звикло порівнювати ветеранів з тими, хто має певні психологічні розлади або ж різні залежності.

Так, серед ризикових явищ, з якими можуть зіткнутися ветерани російсько-української війни після повернення зі служби, на перших місцях в опитаних – психоемоційна нестабільність, проблеми з фізичним здоров’ям, труднощі з отриманням медичної допомоги, відсутність інклюзивного простору та адаптованого робочого місця для осіб з інвалідністю, а також проблеми з оформленням соціальних пільг.

Також опитані вважають досить імовірними проблеми конфліктів у сім’ї, країні, відсутність роботи, нерозуміння суспільства, невідповідність військового досвіду для громадянського життя та зловживання алкоголем чи наркотиками. Близько половини зауважили про ризик самогубств серед ветеранів. Про ризики порушення законів та участі в злочинності казали близько третини опитаних. 

Водночас у порівнянні з опитуванням у вересні 2023 року зросла кількість тих, хто вбачає ризики всіх вищезазначених проблем. Найгостріше наявність згаданих проблем відчувають близькі ветеранів, які воювали з 2014 року та воюють зараз.  

Нагадаємо, що більш ніж половина українських ветеранів хочуть мати власну справу, щоб не стикатись із дискримінацією під час працевлаштування. 

Ба більше, якщо ветеран має інвалідність, то в цьому разі брак знань серед роботодавців призводить лише до вищого рівня недовіри. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter