Попри тисячі скарг про домашнє насильство в Запоріжжі вирішили не створювати кризової кімнати

Дата: 01 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Запорізька міська рада не підтримала ідеї створення кризової кімнати для постраждалих унаслідок домашнього насильства людей. Про відкриття закладу просили активісти, адже минулого року кількість звернень від потерпілих збільшилась у декілька разів. 

Про це повідомила на сторінці у фейсбуку заступниця голови правління Запорізької обласної ГО “Об’єднання психологів та психоаналітиків “Взаємодія” Ганна Сайтарли.

Зал засідань Запорізької міськради. Фото: ЗМК

Під час карантину ситуація з домашнім насильством в Україні, яка й до цього була кричущою, тільки погіршилася. Жінки та діти, які потерпають від рук кривдників, фактично стали заручниками ситуації та опинилися з ними в ізоляції. Через це кількість звернень до правоохоронців стосовно домашнього насильства збільшилась. 

Винятком не стало й Запоріжжя, де, згідно з офіційними даними, за дев’ять місяців минулого року кількість звернень від потерпілих збільшилась удвічі та сягнула більш ніж 5 тисяч. 

“Розв’язання проблем домашнього насильства, насильства за ознакою статі, торгівлі людьми вимагає консолідації зусиль як державного, так і недержавного секторів; посилення взаємодії суб’єктів, які здійснюють діяльність у сфері протидії торгівлі людьми”,заявляла в грудні минулого року директорка Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова

Фото: AFP

У місті та області вже діють заклади для тих, хто опинився в скрутному становищі. Такий працює в Бердянську, однак через те, що він є комунальним, прийняти може тільки жительок міста.

Подібний центр працює й у Запоріжжі, однак він не має чіткого фокуса роботи, а тому разом з жінками, які зазвичай страждають від рук кривдників-чоловіків, там можуть опинитися й інші люди в скрутному становищі, зокрема чоловіки. Активістки, які допомагають жертвам насильства, наголошували, що для жінок, які пережили травматичний досвід у сім’ї, ця ситуація тільки погіршуватиме загальний стан, а тому для них слід відкрити окремий заклад. Такі працюють, зокрема, у Києві. 

Задля цього в листопаді минулого року на сайті міста зареєстрували петицію з вимогою відкрити кризову кімнату. Заклик швидко набрав необхідну кількість голосів, адже за два роки в Запоріжжі сталися кілька кричущих випадків домашнього насильства, які привернули увагу суспільства до проблеми. 

Так, у 2019-му наречений облив бензином та підпалив 22-річну Анастасію Ковальову. На суді чоловік розповідав, що в такий спосіб “намагався налякати дівчину, “щоб укріпити стосунки”. Від опіків Ковальова померла в лікарні.

У серпні того ж 2019-го затримали домашнього кривдника, який загнав дружину на балкон четвертого поверху в одному з районів Запоріжжя, – приїжджала Нацгвардія та МНС. Бити жінку кривдник перестав тільки тоді, коли побачив, як рятувальники лізуть драбиною до нього у квартиру. 

Померла після підпалу Анастасія Ковальова. Фото: 24 канал

На сесії Запорізької міськради 27 січня, як повідомляє місцеве видання “Неначасі”, ніхто з присутніх депутатів не підтримав петиції про створення притулку: 24 виступили проти, 17 утрималися, а ще 10 узагалі не голосували. Цікаво, що деякі з депутатів, які голосували проти, незадовго до сесії виступали з підтримкою ініціатив, спрямованих на боротьбу з домашнім насильством. 

Однією з них стала депутатка від партії “Слуга народу” та членкиня гуманітарної комісії міськради Інна Пенчук. Два роки тому на панельній дискусії щодо законодавчих змін у сфері запобігання та протидії домашньому насильству вона презентувала соціальні ролики, створені за підтримки грантової програми. Торік вона навіть знялася в ролику на підтримку петиції, проти якої згодом і голосувала. Зміну позиції Пенчук обґрунтувала тим, що ухвалювала рішення з огляду на позицію комісії в міськраді, на засідання якої перед цим не пустили журналістів. 

Поліцейські розклеюють плакати про запобігання домашньому насильству в Запоріжжі, квітень 2020 року. Фото: Запорізька ОДА

Серед тих, хто не голосував узагалі, була й депутатка від партії “Нова політика” Наталія Власова, яка наприкінці минулого року як начальниця управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької облдержадміністрації також висловлювала підтримку петиції.

Нагадаємо, що вже два роки систематичне вчинення фізичного, психологічного чи економічного насильства щодо рідних та близьких в Україні є злочином. Нове законодавство також дозволяє поліцейським видавати термінові заборонні приписи, що зобов’язують кривдника залишити місце проживання постраждалої особи й не контактувати з нею, на строк до 10 днів. Однак, як показують дослідження, роблять це поліцейські неохоче. 

Активісти, правозахисники та міжнародні експерти неодноразово говорили про те, що Україна зможе ефективно розв’язати проблему насильства в сім’ї, ратифікувавши Стамбульську конвенцію. Проти цього активно виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. 

Раніше ZMINA підготувала спеціальну інструкцію про те, що робити й куди скаржитись, якщо ви стали жертвою домашнього насильства

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter