Понад половину українців підтримують санкції щодо Медведчука, але майже 40% проти закриття його каналів – опитування

Дата: 18 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Санкції РНБО проти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука схвалюють 53% українців і не схвалюють 24%. Водночас закриття телеканалів каналів 112, NewsOne та ZIK, які належать депутату, підтримують 44% респондентів, а 39% проти цього.

Про це свідчать результати опитування групи “Рейтинг”, проведеного на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Водночас 23% опитаних не змогли відповісти на запитання про санкції щодо Медведчука, а 17% не змогли висловитися стосовно закриття каналів.

“75% відповіли, що знають про рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій щодо Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко (40% добре знають, 35% щось чули, водночас 25% уперше чують). 58% підтримують рішення РНБО, 28% не підтримують. Серед тих, хто добре знає про це рішення, 73% говорять про його підтримку, 23% – протилежної думки”, – зазначають у “Рейтингу”.

Найбільше схвалюють санкції жителі Заходу України – 69%, найбільше не схвалюють – на сході (41%). Щодо вікових категорій, то українці від 51 року найбільше як підтримують (57%), так і не підтримують (27%) санкції.

Як відомо, в Україні з 2 лютого 2021 року рішенням РНБО заблоковано канали, які перебувають у сфері впливу одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука: “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

Підставою для запровадження санкцій проти телеканалів та їхнього формального власника Тараса Козака стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з постачанням вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого РНБО України запровадила санкції проти народного депутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко та низки громадян України й РФ. Санкції введено за статтею “фінансування тероризму”.

Тарас Козак та Віктор Медведчук назвали санкції РНБО незаконними та оскаржують їх у Верховному Суді.

У квітні 2021 року адміністрація YouTube заблокувала перегляд в Україні каналів “112 Україна”, NewsOne та ZIK. Після цього “канали Медведчука” перейшли на резервні YouTube-канали.

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри в державній зраді народним депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку, власнику санкційних проросійських телеканалів NewsOne, ZIK та “112 Україна”. Також їх підозрюють у допомозі Росії в підривній діяльності проти України шляхом ведення інформаційної війни та сприянні “націоналізації” майна України окупантами в Криму.  

13 травня відбулося засідання щодо обрання запобіжного заходу Медведчуку, його відправили під цілодобовий домашній арешт. Якщо провина політика за всіма інкримінованими злочинами буде доведена, йому загрожує до 15 років в’язниці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter