Понад половину росіян виступають за повернення смертної кари – опитування

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Російській Федерації повернення смертної кари бажають більш ніж половина жителів країни.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провела компанія Russian Field.

Фото: Depositphotos

Згідно з результатами дослідження соціологічної компанії Russian Field на тему ставлення росіян до відновлення практики смертної кари, за ідею повернення крайнього заходу покарання проголосували 53% опитаних, 39% висловилися проти.

За даними соціологів, найбільша кількість прихильників повернення смертної кари спостерігається серед жителів малих міст і сіл.

За таке найвище покарання чоловіки частіше виступають, ніж жінки.

Люди старшого віку рідше підтримують такий захід покарання, а найменше його прихильників серед матеріально благонадійних росіян: що більше в людини майна і грошей, то більше сумнівів викликає в неї потреба такого суворого покарання.

Відповідаючи на запитання, за який злочин можливо стратити людину, 57% росіян назвали педофілію, 56% – убивство і 46% – тероризм.

Нагадаємо, що раніше заступник голови Ради безпеки Російської Федерації та експрезидент РФ Дмитро Медведєв, коментуючи теракт, що трапився 22 березня в підмосковному Crocus City Hall (тоді загинуло понад 100 осіб), закликав “убивати всіх причетних”.

Практично одразу партія “Справедлива Росія” запропонувала призначити на 8 вересня 2024 року проведення референдуму про повернення смертної кари. Голова ЛДПР Леонід Слуцький заявив, що мораторій на смертну кару, який ухвалили 1996 року у звʼязку зі вступом до Ради Європи, має бути перерваний.

Зі свого боку голова Держдуми Вʼячеслав Володін вважає, що можна обійтися без референдумів – досить рішення Конституційного суду РФ. Підтримав смертну кару і глава КПРФ Геннадій Зюганов, на думку якого є занадто багато зловживань, зокрема з боку правоохоронної системи.

Не всі правники погоджуються з тим, що для повернення смертної кари в Росії потрібно лише рішення Конституційного суду, вважаючи, що для цього треба змінити конституцію країни або навіть провести референдум. Із пропозицією останнього вже виступили російські депутати з партії “Справедлива Росія”, лідер якої причетний до депортації українських дітей. 

“Пропоную винести питання про скасування мораторію на страту для терористів на референдум та провести його 8 вересня, у єдиний день голосування. Нехай народ висловить свою волю, що стосується моєї позиції, вона завжди була однозначною – мерзоти і нелюди, які задумали таке лиходійство, повинні знати, яка кара на них чекає”, — сказав депутат Сергій Миронов.

Слід зазначити, що майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, є уродженцем України, а також більшість кримських татар, які є політичними вʼязнями, засуджені саме по статті 205 Кримінального кодексу РФ – тероризм. 

У сусідній Білорусі, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується, самопроголошений президент Олександр Лукашенко дозволив розстрілювати за “державну зраду” посадовців та військових. 

Там розстріляти можуть тільки чоловіків, які скоїли “злочин” після настання 18-річного віку і не досягли до ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених не повідомляють про день розстрілу, не дають останнього побачення і не видають тіла для поховання.

У сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. Декілька років тому правозахисники фіксували у світі найменшу кількість страт за десятиліття. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter