Понад півсотні нобелівських лауреатів закликали припинити вогонь в Україні та Секторі Гази

Дата: 14 Липня 2024
A+ A- Підписатися

51 нобелівський лауреат закликав політиків та релігійних лідерів негайно припинити вогонь між Росією та Україною та в Секторі Гази. Лист із відповідним закликом адресований Папі Римському, Вселенському патріарху Варфоломію, Далай-ламі XIV, учасникам війн, ООН, Європарламенту та Парламентській асамблеї Ради Європи.

Звернення оприлюднила російська “Новая газета”.

Джерело: Depositphotos

Підписанти наголосили на наслідках війни проти України для різних країн, зокрема, йдеться про ситуацію з продовольством у країнах Африки та міграційні процеси в Європі. Вони також висловили невдоволення зростанням оборонних бюджетів у світі – кажуть, це відповідає кількості ресурсів, яких вистачило б, щоб уповільнити глобальну зміну клімату. 

Вони закликали вжити щодо війн в Україні та Секторі Гази таких заходів:

  • негайне припинення вогню;
  • обмін полонених за принципом “всіх на всіх”, звільнення заручників і повернення тіл загиблих;
  • початок переговорів.

“Якщо політики не можуть порозумітися, хай вони передадуть розв’язання проблем майбутнім поколінням і припинять вогонь”, – йдеться у листі.

На цю фразу звернув увагу український філософ, перекладач та громадський діяч Олексій Панич.

“А тим часом всі завоювання Росії залишаться під контролем Росії, а геноцид на завойованих нею територіях продовжиться, як і раніше. Нобелівських лауреатів це не хвилює”, написав він.

За словами директорки Інституту масової інформації Оксани Романюк, заклик нобелівських лауреатів ставить на один рівень жертву й агресора.

“Росія є агресором, який порушив міжнародне право, здійснивши повномасштабне вторгнення на територію суверенної держави – України. Жертва агресії, тобто Україна, МАЄ ПРАВО на самозахист згідно зі статтею 51 Статуту ООН. Нобелівці, які не визнають цей фундаментальний факт – просто виправдовують дії агресора. І применшують страждання жертви”, – наголосила вона.

На думку Романюк, результат цієї колективної лоботомії може бути лише один – це підрив підтримки для України. А підтримка з боку західних союзників є критично важливою для збереження України, для збереження життів людей, і для відсічі агресії.

“Якби українці раптово подуріли й припинили захищатись, це б мало довгострокові негативні наслідки для глобального миру, і розкладу сил. І результатом була б лише ескалація”, – додала директорка ІМІ.

Звернення нобелівських лауреатів адресоване Папі Римському, Вселенському патріарху Варфоломію, Далай-ламі XIV, учасникам війн, ООН, Європарламенту та Парламентській асамблеї Ради Європи.

Нагадаємо, у березні поточного року щонайменше 39 лауреатів Нобелівської премії виступили зі спільним зверненням до світових лідерів, щоб вони збільшили підтримку Україні в її протистоянні РФ, захистили ув’язнених за політичними статтями в Росії, а також не визнавали Путіна законно обраним президентом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter