Нобелівські лауреати закликали світ надати більше допомоги Україні: “Має перемогти, а не просто не програти”

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 39 лауреатів Нобелівської премії виступили зі спільним зверненням до світових лідерів, щоб вони збільшили підтримку Україні в її протистоянні РФ, захистили ув’язнених за політичними статтями в Росії, а також не визнавали Путіна законно обраним президентом.

Звернення можна переглянути за посиланням

Напис на стіні: “За світ без Путіна”. Фото: news.yahoo.com

Автори, серед яких учені, економісти, письменники та правозахисники, вважають, що повномасштабна агресія проти України та вбивство опозиціонера Олексія Навального є переведенням загрози на новий рівень. 

“З моменту приходу до влади у 2000 році Путін систематично знищував пострадянські демократичні інститути та розпалював конфлікти в країнах колишнього СРСР… Жахи світових воєн XX століття нагадують про те, що людство здатне уникнути самознищення лише за дотримання принципів демократії та міжнародного законодавства в галузі прав людини. Режим Путіна цинічно розтоптав їх”, – йдеться у зверненні. 

Підписанти закликали світових лідерів та всіх людей доброї волі “відмовитися від будь-яких ілюзій щодо пана Путіна та його злочинного режиму”.

“Історія нас учить, що умиротворення агресора веде до подальших злочинів проти людяності. Жодні тимчасові вигоди не можуть виправдати цього. Ми рішуче виступаємо проти повторення Мюнхена-1938!” – додають вони. 

Серед того, що можуть зробити світові лідери, нобелівські лауреати називають таке: 

  • істотне збільшення допомоги, щоб Україна перемогла, а “не програла”; 
  • підтримати права людини та демократичну опозицію в Росії, зокрема захистити політв’язнів; 
  • підтримати тих росіян, які через незгоду з владою потерпають від переслідувань; 
  • підтримати російські демократичні антипутінські організації, зокрема незалежні російські ЗМІ, роль яких у зміні режиму є критичною.
  • делегітимувати незаконне утримання влади в Росії Путіним.

“Попри брехню пропаганди режим Путіна відчайдушно шукає визнання з боку світової спільноти”, – наголосили вони щодо останнього пункту. 

Серед авторів звернення є українська правозахисниця Олександра Матвійчук, яка стала лауреаткою Нобелівської премії миру. 

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch за підсумками 2023-го констатувала – світові лідери самоусунулися від захисту прав людини. Схожих висновків дійшли й правозахисники, які опікуються питанням антикорупції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter