Понад чверть українців хочуть бачити громадські організації ініціаторами обговорення післявоєнного майбутнього

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Щонайменше 83% опитаних українців мають потребу в національному обговоренні між представниками різних регіонів України про формат спільного майбутнього після звільнення окупованих територій, а 30% хочуть бачити ініціатором цього процесу представників громадських організацій. 

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

Ще 51% вбачають у ролі ініціатора такого обговорення самих громадян, 39% – місцеві органи влади, а 33% – національні органи влади. 

На думку 48% респондентів, обговорення слід почати після завершення війни, ще 32% хочуть почати його вже зараз, а 19% пропонують дочекатися стабілізації ситуації на фронті. 

Більш як 90% українців вважає, що мають спільне майбутнє з мешканцями територій, які окупували росіяни у 2022 році, а 83% вбачають таке майбутнє з мешканцями Криму та Донбасу, які перебувають під окупацією з 2014-го.

Соціологи загалом опитали 2 тисячі людей віком від 18 років в усіх областях, крім окупованих територій, а також тих, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку. 

Нагадаємо, що половина українців довіряє громадським організаціям. 

Багато років поспіль військові, волонтери, добровольці, громадські організації та Омбудсман є лідерами довіри українців. Їм довіряють більше, ніж Верховній Раді або уряду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter