Понад 80% громадян України перейшли на державну мову – Тарас Кремінь

Дата: 29 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабної війни серед громадян України зріс рівень вимог щодо отримання інформації державною мовою. Результати соціологічних досліджень, проведених різними інституціями з 24 лютого, свідчать, що понад 80% громадян України перейшли, переходять або вимагають, щоб з ними спілкувалися державною мовою.

Про це повідомив мовний омбудсман Тарас Кремінь.

Фото: Радіо Свобода

“Українська мова стала маркером героїзму, патріотизму і боротьби вільного світу за демократію, за цивілізацію, за майбутнє не тільки Європи, але й усього світу. Україна сьогодні не сходить зі шпальт газет та інтернет-видань. Україну чутно скрізь завдяки героїзму українського народу”, – зазначив він.

Крім того, Кремінь вважає мовний закон “головним законом воєнного стану”.

“Ми маємо всі можливості остаточно позбутися атавізмів колонізації і справді утвердитися як велика нація з блискучою українською мелодійною мовою і надзвичайно героїчним українським народом і нашими Збройними силами”, – зазначає омбудсман.

Водночас він зауважує, що закон не забороняє спілкуватися “материнською мовою” в побуті. Крім того, якщо людина належить до національних меншин і корінних народів, то вона має право написати заяву до закладів освіти про забезпечення освітнього процесу в початковій школі рідною мовою, якщо є педагогічні працівники, які можуть це забезпечити.

Раніше ZMINA писала, що, за результатами дослідження, проведеного в липні, Facebook, Twitter та Instagram відчутно українізувалися, натомість YouTube і TikTok і надалі залишаються русифікованими. 

Нагадаємо, що із 16 липня за порушення мовного законодавства карають попередженням або штрафом. Водночас штрафи можуть бути оскаржені в суді.

Крім цього, 16 липня в Україні набрала чинності нова частина окремої статті закону про мову. Відповідно до неї інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою, а також повідомляти державною мовою суспільно важливу інформацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter