Понад 40% українців довіряють ЗМІ, де працюють професійні журналісти, – опитування

Дата: 30 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Більш як 40% українців довіряють інформації ЗМІ, де працюють професійні журналісти. Тоді як менший відсоток довіряє окремим журналістам, які довели якість своїх матеріалів, а також блогерам.

Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології.

Фото: Український соціологічний портал

“Серед запропонованих джерел інформації респонденти скоріше довіряють ЗМІ, де працюють професійні журналісти, – 40% або ж окремим журналістам, які довели якість своїх матеріалів, – 30%. 12% віддають перевагу дописам блогерів та постам відомих людей у соцмережах”, – йдеться в опитуванні.

Примітно, що жінки дещо частіше віддають перевагу ЗМІ з професійними журналістами (45%), ніж чоловіки (35,5%). Натомість чоловіки частіше довіряють окремим журналістам – 34,5%, серед жінок таких 27%. Зі зростанням рівня освіти простежується тенденція стосовно більшої довіри до конкретних журналістів: 34,5% проти 29% серед респондентів із середньою освітою.

Фото: Андрій Сухарина

Основними критеріями професійності журналіста респонденти називають репутацію (55%) і якість самого матеріалу (54%).

Інші критерії є менш важливими для опитаних. 23% звертають увагу на репутацію медіа, а 8% – на наявність журналістського посвідчення в певного автора.

Чоловіки дещо частіше звертають увагу на репутацію журналіста, а жінки – на якість матеріалу. Стосовно репутації медіа, то на неї частіше за інші групи звертають увагу респонденти з вищою освітою – 29%.

Фото: Андрій Сухарина

Опитування проводилося впродовж 26–30 липня 2022 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) спільно з фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва на замовлення Комісії з журналістської етики та за підтримки International Media Support (IMS) методом CATI. Участь в опитуванні взяли тисяча респондентів, які мешкають у всіх регіонах України. Максимальна статистична похибка вибірки не перевищує 3,5%.

Нагадаємо, що в Україні спостерігається різке зниження рівня споживання російського інформаційного контенту. Зокрема, значна частина опитаних перестала слухати музику та дивитися серіали російського виробництва. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter