Понад 30 російських продавців зброї уникли західних санкцій – Reuters

Дата: 03 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Понад три десятки російських олігархів, пов’язаних із торгівлею зброєю, та не менш як 14 російських оборонних підприємств поки уникли санкцій Заходу, які він увів через розпочату Росією неспровоковану повномасштабну війну в Україні.

Про це йдеться в матеріалі Reuters.

Президент РФ Володимир Путін цілиться зі снайперської гвинтівки Чукавіна SVCh-308

Так, до прикладу, колишній міністр транспорту РФ, найбільший акціонер концерну “Калашніков” Алан Лушніков наразі не перебуває під західними санкціями. Сам концерн із 2014 року перебуває під санкціями США через тимчасову окупацію Криму, а цьогоріч до них долучились ЄС і Велика Британія.

“Калашніков” відповідає за 95% російського виробництва ручних кулеметів, снайперських гвинтівок, пістолетів та іншої стрілецької зброї.

Аналогічна ситуація з концерном “Алмаз-Антей”, що спеціалізується на виробництві ракет і протиракетних систем. Тоді як проти підприємства введені санкції США, ЄС і Британії, його генеральний директор Ян Новіков під обмеженнями не перебуває.

Серед інших компаній, які уникнули західних санкцій через агресію РФ в Україні:

  • Завод імені Дегтярьова, який виробляє кулемети, протитанкову і протиповітряну зброю для російської армії;
  • Климовський спеціалізований патронний завод;
  • Новосибірський стрілецький завод, який виготовляє магазини для автоматів Калашникова і пістолетів.

Одна з найбільш відомих компаній російського оборонного сектора, на яку санкції не було накладено – “ВСМПО-Ависма”. Вона є найбільшим у світі постачальником титану і на 25% належить корпорації “Ростех”, найбільшій у військово-промисловому комплексі РФ. Це підприємство постачає сировину, зокрема, для виготовлення літаків Су-34, які використовувалися у війні в Україні.

Reuters припускає, що однією з причин такого кроку є те, що “ВСМПО-Ависма” має дочірні компанії у США, Швейцарії та Великій Британії.

Після того як Reuters передав перелік російських оборонних підприємств компетентним органам США, ЄС і Великої Британії, проти частини з них санкції все ж були запроваджені. Водночас керівництво цих підприємств переважно уникло обмежень.

Приміром, санкції не були запроваджені проти генерального директора Конструкторського бюро машинобудування Сергія Пітікова. Його підприємство займається, зокрема, виготовленням ракет “Точка-У”, з яких був обстріляний залізничний вокзал у Краматорську.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

З 24 лютого до 15 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4 452 випадки загибелі та 5 531 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення. Серед загиблих – 1 712 чоловіків, 1 144 жінки, 107 дівчаток та 106 хлопчиків, а також 67 дітей та 1 316 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1 130 чоловіків, 785 жінок, 124 дівчинки, 163 хлопчики, а також 172 дитини та 3 157 дорослих, стать яких невідома. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Рятувальники розбирають завали цивільної будівлі у селі Боромля Сумської області, яку розбомбили окупаційні збройні сили РФ

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

У “Крим SOS” повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
 
За перші 100 днів неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну Росія заробила на експорті палива 93 мільярди євро. Основний покупець – країни Європейського Союзу.
 
Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним таке тривале обговорення шостого пакета санкцій – у понад 50 днів. Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни ухвалити сьомий пакет санкцій, вказавши, що немає жодних раціональних пояснень для зволікання щодо ухвалення сьомого пакета. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter