Польський уряд виділив майже $130 мільйонів на навчання українських дітей у тамтешніх школах

Дата: 17 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Рада міністрів Польщі ухвалила рішення про виділення 500 мільйонів злотих (майже $130 мільйонів) на навчання нових українських дітей у польських школах.

Про це пише Укрінформ.

Фото: InPoland

Так, з початком нового навчального року, згідно з цьогорічними змінами до спецзакону про допомогу українцям, до польських шкіл прийдуть від 20 до 60 тисяч українських дітей, які раніше не навчалися в польських навчальних закладах.

У міністерстві фондів і регіональної політики Польщі кажуть, що кошти на фінансування шкіл і вчителів для кращої підготовки до приймання більшої кількості дітей з України будуть виділені з європейських фондів соціального розвитку (FERS) на 2021–2027 роки.

За попередніми оцінками міністерства освіти Польщі, виділені кошти будуть використані на:

  • працевлаштування в школах міжкультурних асистентів, які діагностуватимуть проблеми адаптації учнів та допомагатимуть їм у їхньому розвʼязанні;
  • навчальні та методичні матеріали для вчителів щодо роботи з учнями з досвідом міграції чи біженства;
  • профілактику розладів психічного здоров’я та психологічно-педагогічну підтримку дітей та молоді з досвідом міграції або біженства.

Очікується, що з 1 вересня до польських шкіл піде щонайменше 29 тисяч нових дітей з України.

Згідно з цьогорічними змінами до спецзакону про допомогу українцям, соціальна допомога за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину у розмірі 800 злотих) і “добрий старт” (одноразова допомога у розмірі 300 злотих) надаватиметься українським сім’ям лише в разі, якщо дитина ходить до польської школи. Уряд Польщі пояснює це вирівнюванням шансів усіх дітей на здобуття базової освіти.

До цього часу діяла гібридна система освіти для українських дітей (близько 200 тисяч навчалися в польських школах, решта навчалася дистанційно в українських), і влада не могла перевірити, як саме ці діти навчалися. У польському уряді вважають, що завдяки новим заходам у польських школах нового навчального року додасться до 60–80 тисяч українських дітей.

Зміни до спецзакону про допомогу українським біженцям у Польщі набули чинності 1 липня.

Нагадаємо, що тим часом уряд Литви, на прохання української сторони, вирішив, що більше не покриватиме витрат на навчання для українських біженців. Утім, деякі університети й коледжі все ж продовжуватимуть безоплатно навчати українських студентів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter