Польща відмовилася видати Білорусі засновника телеграм-каналу Nexta

Дата: 26 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Окружний суд Варшави 26 січня відмовив Білорусі в екстрадиції засновника телеграм-каналу Nexta Степана Путила.

Про це повідомила білоруська служба Радіо Свобода.

Джерело: rbc.ru

У Білорусі Путила звинувачують в організації масових заворушень і групових дій, що порушують громадський порядок, розпалюванні ворожнечі та за низкою інших статей.

Польській суддя ухвалив рішення про неприпустимість видавання Путила білоруському режиму “тільки через те, що цього хоче психопатичний диктатор”. Апеляцію на це рішення можна подати протягом семи днів.

Путило розповів журналістам, що звістка про судове засідання щодо його екстрадиції стала для нього несподіванкою, оскільки він отримав міжнародний захист і притулок у Польщі.

“Однак згодом мені вдалося з’ясувати, що за законом цей суд усе одно мав відбутися, бо такі норми, які, на відміну від білоруського законодавства, діють і діють на всіх. Рішення суду було очевидним. Навіть у прокуратурі підтримали те, що мене не можуть екстрадувати до Білорусі. А в практиці мого адвоката – це вперше за 40 років він повністю погоджувався з позицією прокурора”, – уточнив Путило.

МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Путила та оголосило його в розшук 14 серпня 2020 року. Журналісту загрожує до 15 років позбавлення волі. 

5 листопада того ж року Слідком Білорусі звинуватив Путила та ексголовного редактора телеграм-каналів Романа Протасевича в організації масових заворушень у країні. Після цього Комітет державної безпеки Білорусі заніс обох до переліку осіб, причетних до терористичної діяльності.

16 листопада 2020 року Білорусь передала польській стороні ноту з вимогою в найкоротші строки видати Путила та Протасевича.

20 жовтня 2020 року суд Центрального району Мінська визнав телеграм-канал Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. Після цього ресурс змінив назву на “Нехта-Live”.

Нагадаємо, що популярний телеграм-канал Nexta (вимовляється як “нехта”, а в перекладі з білоруської означає “хтось”) з’явився ще 2015 року. Створив його мігрант із Білорусі Степан Путило, який наразі живе в Польщі.

Після початку протестів у Білорусі, з 9 серпня, канал став одним з небагатьох майданчиків, де невдоволені узурпацією влади самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком білоруси могли отримувати інформацію про мітинги та страйки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter