Половина населення шести країн Африки вважає Росію винною у воєнних злочинах в Україні – опитування

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Майже 63% респондентів згодні з тим, що Росія порушує міжнародне право. Трохи більш як 60% респондентів також зазначили, що вважають Росію винною у воєнних злочинах в Україні.

Більшість також зазначила, що вони підтримають Україну в особистому житті. Водночас понад 50% опитаних вважають, що африканські країни не мають ставати чийсь бік у цьому конфлікті.

Про це йдеться в опитуванні міжнародної дослідницької компанії IPSOS.

Фото: Reuters

Дослідники опитали повнолітніх мешканців Кенії, Нігерії, Сенегалу, Уганди, Замбії та Південно-Африканської Республіки про їхнє ставлення до війни Росії проти України.

Зокрема, понад половину респондентів з Нігерії, Уганди, Замбії та ПАР погодилися з твердженням, що уряди їхніх країн мають наполягати на виведенні російських військ з території України. У решті країн цю тезу підтримали не менш ніж 37% опитаних.

Понад 67% учасників дослідження також погодилися з тим, що, “переживши колоніалізм, конфлікти та примусову окупацію”, вони не мають підтримувати жодну країну, коли та хоче незаконно анексувати частину іншої держави. 

Більш ніж половина респондентів з Кенії, ПАР та Уганди зазначили, що вони особисто підтримують Україну в цьому конфлікті. У Сенегалі, Нігерії та Замбії з цим твердженням годилися понад 40% населення.

Три чверті всіх опитаних також погодилися, що ця війна негативно впливає на їхні країни.

Водночас близько половини учасників дослідження зазначили, що, на їхню думку, африканські країни не мають ставати на чийсь бік у війні. 

Також майже 70% зазначили, що вважають і українців, і росіян жертвами в цій війні.

Разом з тим більш ніж 46% респондентів погодилися з твердженням, що Африка не може собі дозволити бути нейтральною в цій війні. 

Нагадаємо, у серпні в столиці Південно-Африканської Республіки має відбутися саміт країн БРІКС, куди входить і Росія.

Після того як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна, президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що країна скасує членство в МКС, бо незгодна з таким рішенням. Однак уже незабаром голова держави спростував цю заяву.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter