Політв’язню Серверу Мустафаєву призначили обстеження серця лише після скарги правозахисників Front Line Defenders

Дата: 04 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Кримському правозахиснику Серверу Мустафаєву призначили повне обстеження серця лише після скарги до генпрокуратури РФ директорки Front Line Defenders Олівії Мур про ненадання медичної допомоги політв’язню.

Про це “Кримській солідарності” розповіла його дружина Майє Мустафаєва.

Сервер Мустафаєв. Джерело: “Радіо Свобода”

З дня арешту шість років тому через тривале перебування у суворих умовах СІЗО у Мустафаєва виникли проблеми із серцем. Також у нього виявили новоутворення під грудною клітиною – ліпому.

Коли чоловік потрапив до колонії у вересні 2022 року, йому запропонували прооперуватися, але він відмовився, оскільки не розумів, в яких умовах її проводитимуть, розповіла Майє.

Після звернення Олівії Мур Серверу зробили ЕКГ, проте лікар-кардіолог правозахисника так і не оглянув. Адміністрація колонії пообіцяла відвезти Сервера до фахівця.

Дружина політв’язня також розповіла, що 21 березня 2024 року Мустафаєва відвідав адвокат. Політв’язень із серпня минулого року продовжує перебувати у суворих умовах утримання (СУС), через що він не має працювати і не може виходити на прогулянки не за розкладом.

За словами дружини кримського татарина, через високу огорожу до нього в камеру потрапляє мало сонячного світла. Сервер і раніше скаржився на падіння зору, нині проблема.

Ще в Сімферопольському СІЗО кримського правозахисника поставили на профоблік з “екстремізму”. Після етапу до колонії він помітив у особистій справі понад 100 правопорушень. Деякі з них – через незначні приводи, наприклад, не заправив ліжко. Про жодне йому не повідомляли.

Адміністрація тамбовської колонії також поставила Мустафаєва на профоблік з “екстремізму”. Про те, що саме пишуть у справі після постановки на облік, Серверу не повідомляють.

За словами Майє, якщо у нього будуть правопорушення, через дев’ять місяців перебування в СУУ (рос. – суровые условия содержания) його можуть не перевести назад до загального загону.

Чоловік продовжує виборювати можливість продовжити навчання на юридичному факультеті. Оскільки Сервер перебуває в СУУ, співробітники колонії не можуть виводити його на онлайн-заняття. Тож йому довелося забрати документи з вишу, але він має намір продовжити навчання.

Правозахисник подав адміністративний позов на СІЗО в Уфі, де він перебував під час етапу. Сервер потрапив туди з іншими фігурантами “другої Бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір”. Після їхнього переведення по різних установах правозахисник утримувався в камері сам. Це емоційно тиснуло на нього.

До того ж у камері були погані умови, його належним чином не годували. Через те, що він перебував у СІЗО під час етапу, він не мав доступу до грошей, які міг витратити у тюремному магазині. Також йому не передавали передачі від близьких. Інших фігурантів справи “другої бахчисарайської” Сервер хоче залучити як свідків порушення його прав. Розгляд справи вже розпочався.

Мустафаєв розповів адвокату, що їжа у тамбовській колонії не відповідає Держстандарту: м’яса в установі не дають, вони отримують його лише у передачах від близьких. Воду п’ють із-під крана. Вона дуже жорстка, через що на дні чайника утворюється сильний накип. З дзвінками та побаченнями з родичами проблем немає, уточнила Майє Мустафаєва.

Сервер Мустафаєв – координатор громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Також займався висвітленням політично вмотивованих справ. У 2018 році після обшуку його разом з іншими фігурантами у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” заарештували.

16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок Марлену Асанову – 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Вона закликала Росію скасувати покарання строком у 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Сервер Мустафаєв вимушений чекати черги до кардіолога попри біль у серці та задишку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter