Політв’язню Амету Сулейманову в СІЗО за три місяці тричі робили флюорографію: відмовитися не можна

Дата: 25 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язню, громадянському журналісту, кримському татарину Амету Сулейманову в СІЗО за три місяці тричі робили флюорографію, він навіть просив дружину дізнатися в адвокатів, чи можна відмовитися від цієї процедури.

Про це в інтерв’ю журналістці ZMINA для “Детектора медіа” розповіла дружина кримського татарина Ліля Люманова.

Амет Сулейманов під час одного із судових засідань. Фото надала Ліля Люманова

“А нещодавно написав, що йому хочуть зробити ще й бічний рентген. І щоразу його просто ставлять перед фактом: усе, йдеш на флюорографію. Права вибору немає. Навіщо їм це треба? Може, для звітності, у нас же на 27 вересня заплановано засідання (щодо звільнення чоловіка від відбування покарання через стан здоров’я. – Ред.), вони мають створити картинку, що щось роблять”, – сказала вона.

Це свідчить про те, що захистити свої права в пенітенціарній системі окупантів, навіть права на здоров’я та життя, неможливо, наголосила вона.

Політв’язень, кримський татарин Амет Сулейманов – фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити Сулейманову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Чоловік страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, і їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок йому набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертним вироком.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

Згодом стало відомо, що кримського татарина етапували до Росії – до в’язниці “Владимирский централ”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Парламентська асамблея Ради Європи вкотре закликала Росію звільнити політв’язня Амета Сулейманова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter