Політв’язня Марченка в Росії позбавили лікування – Омбудсман

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Адміністрація виправної колонії в Краснодарському краї РФ не надає українському політв’язневі Олександру Марченку необхідного лікування, а тому в чоловіка погіршується стан здоров’я. 

Про це повідомила в телеграмі Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Олександр Марченко

У 2016 році Марченку видалили щитоподібну залозу, а тому він потребує гормонального лікування, якого, за словами Омбудсмана, його і позбавили. 

“Попри те що рідні та адвокати передають необхідні медпрепарати, адміністрація виправної установи Олександрові їх не надає. Протягом місяця, що він перебуває у “ФКУ ИК-14 УФСИН России по Краснодарскому краю”, йому не було здійснено кваліфікований медогляд”, – розповіла Денісова. 

Ненадання медичної допомоги українцю вже призвело до значного погіршення стану здоров’я, розповідає Омбудсман, однак ситуація може ускладнитися, адже попри погане самопочуття Марченко вже двічі поміщали в штрафний ізолятор. У ШІЗО загалом він провів 15 діб. 

“Вищевказані дії керівництва виправної колонії розцінюються як катування або нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження та є прямим порушенням статті 3 конвенції та пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радами ООН”, – нагадала Уповноважена. 

Денісова вже звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової щодо сприяння в тому, щоб українцю провели повне медичне обстеження і надали відповідний комплекс лікування. Окрім цього, Денісова просить перевірити правомірність поміщення політв’язня в ШІЗО.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року російський суд у Краснодарі засудив до 10 років українця Олександра Марченка, а згодом апеляційний суд підтвердив цей вирок. 

У грудні 2019 року Марченко поїхав до окупованого Донецька, щоб подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду. Згодом Олександра затримали бойовики “ДНР” і вибивали з нього свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ. Потім чоловіка передали російським силовикам, які відправили його до Краснодара.

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Людмили Денісової 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter