Політв’язня, громадянського журналіста Ремзі Бекірова шість разів поспіль поміщали в ШІЗО: які причини?

Дата: 13 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Громадянського журналіста Ремзі Бекірова шість разів поспіль поміщали в ШІЗО виправної колонії №33 міста Абакана (Республіка Хакасія, Росія) за надуманими причинами, як-от “не надів головний убір” або “не привітався зі співробітником”.

Про це виданню ZMINA стало відомо з власних джерел.

Ремзі Бекіров. Джерело: “Кримська солідарність”

Бекіров прибув до колонії 12 серпня, і його відразу помістили до карантину. Проте вже за пів дня чоловіка перевели до штрафного ізолятора (ШІЗО). З того часу він звідти практично не виходить: його тримають там по п’ять, шість, десять днів.

Станом на сьогодні Ремзі поміщали в ШІЗО вже шість разів поспіль. Якщо після п’яти, шести діб він виходить звідти, то цього ж дня його знову з якоїсь надуманої причини відправляють назад. Тобто по суті зі штрафного ізолятора він практично не виходить.

Серед причин тримання кримського татарина в ШІЗО – не вдягнув головний убір, не привітався з кимось зі співробітників колонії, не перебував на спальному місці, а читав молитву.

За Ремзі в колонії пильно спостерігають, морально тиснуть, постійно стежать. За будь-яку дію, яку не можна навіть назвати порушенням, відправляють у ШІЗО. Він не може повноцінно читати молитви, доводиться робити це у скрученому, сидячому положенні, не так, як цього вимагає його релігія.

Відомо, що чоловік планує оскаржити своє утримання в ШІЗО як абсолютно необґрунтоване.

Ремзі Бекіров – громадянський журналіст, активіст “Кримської солідарності”, кореспондент інтернет-видання “Грани.ру”. Вів стріми політично мотивованих переслідувань щодо жителів півострова. Крім того, Ремзі є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім’ям кримських політв’язнів.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ “другої сімферопольської справи кримських мусульман” – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різу Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айвазова – до позбавлення волі на строк від 15 до 19 років.

Умеров, Бекіров, Ізетов і Айвазов обвинувачувалися за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“організація діяльності терористичної організації”). Базаров – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (“участь у діяльності терористичної організації”). Всім фігурантам справи також було висунуте обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (“приготування до насильницького захоплення влади”).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські тюремники відмовилися повідомити рідним, до якої колонії етапували Ремзі Бекірова з в’язниці №2 Єнісейська Красноярського краю (РФ).

Читайте також: “Батько до смерті так і не дізнався, де зараз Раїм”: навіщо росіяни етапують кримських політв’язнів у віддалені колонії Росії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter