Політв’язня Абдулмеджита Сейтумерова після примусової психіатричної експертизи перевели до СІЗО-2 Сімферополя

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язня, кримського татарина, фігуранта справи “п’ятої бахчисарайської групи “Хізб ут-Тахрір” Абдулмеджита Сейтумерова перевели з психіатричної лікарні Сімферополя до СІЗО-2.

Про це розповів адвокат Еміль Курбедінов, пише “Кримська солідарність”.

Абдулмеджит Сейтумеров. Джерело: Кримська солідарність

Чоловіка тримали в лікарні близько чотирьох тижнів. Адвокат уточнив, що почувається Абдулмеджит задовільно. На лікарів та умови утримання політв’язень не скаржився, притому що в палаті не було туалету та крана з водою. Тож заарештованим доводиться ходити до туалету супроводі конвою.

Курбедінов пояснив, що за законом обов’язкового проведення подібної експертизи в таких справах немає. Проте ФСБ вирішила “налагодити цей конвеєр, і вже кілька років практикує такий сценарій, проганяючи політв’язнів через психіатричні лікарні”.

“Не відкидаю, що спочатку ФСБ мала інший задум, але реакція правозахисників, ЗМІ, самих політзеків змогла відсунути його на якийсь час. Це не гарантія, що спецслужби будь-якої миті не ввімкнуть репресивну машину в цій частині, але поки що поміщення до лікарні – це більше формальність”, – сказав адвокат.

За його словами, слідчі так аргументують призначення психіатричної експертизи: “А раптом політв’язень під час суду почне “під дурня косити”.

Нагадаємо, 24 серпня о четвертій ранку російські силовики ввірвалися до будинків шістьох кримських татар – Сейдамета Мустафаєва, Ельдара Якубова, Абдулмеджита Сейтумерова, Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва. Усі вони цивільні активісти та багатодітні батьки, а в Сейтумерова нещодавно народилася дитина. Абдулмеджит – рідний брат двох політв’язнів з Бахчисарая, заарештованих у березні 2020 року та засуджених до 17 та 14 років позбавлення волі.

Цієї ж дати, ввечері, незаконний “Київський райсуд” окупованого Сімферополя відправив до СІЗО до кінця жовтня трьох активістів громадської ініціативи “Кримська солідарність” Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва

Наступного дня співробітники центру протидії екстремізму, поліції та люди в масках біля Київського “райсуду” затримали 23 людей. Всі вони прийшли підтримати Сейдамета Мустафаєва, Ельдара Якубова та Абдулмеджита Сейтумерова, яких суд відправив до СІЗО-2 до кінця жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter