Політв’язні красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір” нарікають на грибок, вогкість та холод у російському СІЗО

Дата: 13 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджені в красногвардійській справі “Хізб-ут-Тахрір” Ескендер Абдулганієв та Арсен Абхаїров нарікають на “нелюдські умови” в СІЗО №3 Новочеркаська, куди їх етапували з Ростовського СІЗО.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Едема Семедляєва.

Обидва політв’язні говорили, що в камерах дуже холодно та вогко, а на стінах – грибок. Вони назвали умови в Новочеркаську найжахливішими з усіх СІЗО, в яких вони побували.

Захисник також розповів, що Ескендеру Абдулганієву, з дня приїзду і 4 грудня. досі не видали ковдру.

“Він накривається чим трапиться – куртками й іншим одягом, тому що дуже холодно. У камері – чотири людини. Елементарно унітаз тріснув, зламаний навпіл. І вже, перебуваючи в такій ситуації, він просився в карцер, однак йому в цьому відмовили. Вказали на те, що в карцері умови утримання набагато кращі. Тому навіть у карцер не переводять”, – розповів Семедляєв.

Нагадаємо, Абдулганієва, Абхаїрова та Рустема Емірусеїнова російські силовики затримали в лютому 2019 року в селищі Октябрське Красногвардійського району Криму. ФСБ звинуватила кримчан у причетності до діяльності забороненої в Росії, окупованому Криму, але легальної в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”.

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив трьох фігурантів цієї справи до 42 років тюремного ув’язнення. Так, Рустему Емірусеїнову дали 17 років з відбуванням перших двох років у в’язниці, решта – на суворому режимі. Арсену Абхаїрову – 13 років з відбуванням перших двох років у в’язниці. Ескендеру Абдулганієву – 12 років, також з відбуванням у в’язниці перших двох років.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.
 
Крім того, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter