Політв’язень Азамат Еюпов після чотирьох мікроінсультів ледь пересувається камерою, попри це лікарі СІЗО звинувачували його в симуляції

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язні – кримські татари, люди похилого віку та з хронічними захворюваннями, перебувають у критично небезпечних для життя умовах у російських в’язницях. Зокрема, 60-річний Азамат Еюпов після чотирьох мікроінсультів ледь пересувається камерою, попри це лікарі СІЗО звинувачували його в симуляції.

Про це написав у відкритому листі політв’язень Ескендер Сулейманов, повідомили на сторінці “Кримської солідарності” у фейсбуку.

Азамат Еюпов. Джерело: ombudsman.gov.ua

Сам Сулейманов є фігурантом другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” і вже понад чотири роки перебуває у в’язницях Росії. Його, як і інших 24 обвинувачуваних у справі, росіяни звинуватили в “тероризмі” та “насильницькому захопленні влади”.

Чоловік наголосив, що, крім них, багато кримських татар звинуватили й кинули до катівні в інших справах.

“Перебуваючи в російських в’язницях, я зустрічався з людьми, яким критично небезпечне для життя перебування в цих установах. Я зараз пишу безпосередньо про політв’язнів – кримських татар: людей похилого віку і тих, у кого є хронічні захворювання”, написав він.

Щоб було зрозуміло всю серйозність ситуації, кримський татарин розповів про неї зсередини установи для відбування покарання.

Зараз він перебуває в одній камері з політв’язнем Азаматом Еюповим. Окупанти інкримінували йому порушення за частиною 1 статті 205.5 кримінального кодексу РФ організація терористичної діяльності. Йдеться про причетність чоловіка до релігійної партії “Хізб ут-Тахрір”, яка заборонена в Росії, але не має жодних обмежень на всій території України, зокрема в українському Криму.

2022 року Еюпова засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. 

Він переніс у в’язниці чотири мікроінсульти. Попри наявність очевидних ознак цього лікарі СІЗО звинувачували його в симуляції. Чоловік ледве пересувається камерою, утруднений у рухах опорно-рухового апарату. Крім цього, його постійно турбує артеріальний тиск.

“Це лише те, що я помічаю як сторонній свідок. І цій людині судова система Російської Федерації присудила 17 років у суворих умовах утримання в’язниць і таборів… Як ви думаєте, чи зможе людина в такому віці з таким переліком хвороб відбути такий термін чи хоча б його частину? Я думаю, питання риторичне”, переконаний Сулейманов.

Це зрозуміло на прикладі смерті Джеміля Гафарова, який не дожив свого апеляційного судового засідання.

Таких людей чимало серед політичних ув’язнених, які є громадянами України, уточнив чоловік.

Окремо він сказав про політв’язнів, які мають хронічні захворювання, хоча і не є літніми людьми.

“Їм також дуже нелегко перебувати тут, тому що будь-яке навіть легке захворювання, таке як застуда чи ГРВІ, потребує лікування. А в умовах в’язниці жодного належного лікування не провадиться. Це я говорю про легкі хвороби, що говорити про хронічні та тяжкі”, написав Сулейманов.

Він наголосив на тому, що мета його листа привернути увагу громадськості та всіх небайдужих людей до цієї проблеми. Він закликав усіх небайдужих не ігнорувати цього прохання про допомогу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що станом на кінець липня 2023 року прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснювала процесуальне керівництво в 127 кримінальних провадженнях за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах, а також в одному – за фактом неналежного надання меддопомоги українським політв’язням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter