Прокуратура Криму розслідує понад 120 проваджень за фактами незаконного позбавлення волі за проукраїнську позицію

Дата: 25 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснює процесуальне керівництво у 127 кримінальних провадженнях за фактами незаконного позбавлення волі осіб за їхню проукраїнську позицію чи участь у відповідних заходах, а також в одному – за фактом неналежного надання меддопомоги українським політв’язням.

Про це йдеться у відповіді прокуратури на запит Центру прав людини ZMINA.

Один з мітингів протесту проти окупації Криму, 14 березня 2014 року. Джерело: REUTERS / Thomas Peter

Кримінальні провадження розпочато в період 2014–2023 років.

У восьми з них обвинувальні акти скеровано до суду для розгляду по суті. В інших досудове розслідування триває, уточнили у відповіді.

Нагадаємо, що, за даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує щонайменше 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.

Як повідомила постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева, проблеми зі здоров’ям мають близько 50 політв’язнів, яких незаконно утримують у Криму. Значна частина з них – похилого віку. 

За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Росії. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter