Судмедекспертиза назвала, від чого в російській в’язниці помер кримський бранець Кремля Джеміль Гафаров

Дата: 26 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії Федеральна служба судових приставів порушила виконавче провадження щодо медико-санітарної частини №91 незаконної “федеральної служби виконання покарань республіки Крим” (ФСВП), де з жовтня 2019 до лютого 2020 року перебував кримськотатарський активіст Джеміль Гафаров. У лютому 2023 року він помер у СІЗО Новочеркаська.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката Ріфата Яхіна.

Джеміль Гафаров

Правозахисна ініціатива нагадує, що до арешту в березні 2019 року в політв’язня була третя група інвалідності – через хронічну ниркову недостатність та хвороби серця. Проте після взяття під варту він отримав другу групу – важчу. Як уточнив Ріфат Яхін, ще тоді, коли Гафаров був у кримській санчастині, він вимагав від неї дані про те, які ж обстеження проходить його підзахисний, які ліки йому видаються та які лікарі за ним спостерігають. На запит адвоката санчастина не відповіла.

На початку 2020 року Яхін подав адміністративний позов до ФСВП Росії. “Суд” зобов’язав надати адвокату дані про здоров’я Гафарова. Упродовж майже трьох років санчастина багато разів намагалась оскаржити це рішення, але так і не змогла.

Нагадаємо, що 61-річний Джеміль Гафаров помер у новочеркаському СІЗО 10 лютого 2023 року. Згідно з висновком судмедекспертизи, який є в розпорядженні “Кримської солідарності”, до смерті від серцево-судинної недостатності призвела атеросклеротична хвороба серця.

Також експерти встановили, що кримський татарин страждав на гіпертрофію, дистрофію печінки, нирок та підшлункової. Гафаров скаржився на недуги лікарям та керівництву СІЗО ще 2021 року, утім замість повноцінного лікування, як заявив тоді Джеміль Гафаров, йому давали валідол.

У висновку лікарів ідеться про ще два діагнози: постінфарктний кардіосклероз та фрагментація міокарда. Вони розвинулися через серцевий напад, який у листопаді 2022 року в СІЗО переніс Гафаров. Відтоді він майже не вставав з ліжка і страждав на біль у грудях.

Загиблий скаржився на здоров’я також за місяць до смерті ще в середині січня. Адвокат Едем Семедляєв не раз намагався потрапити до Гафарова до лікарні, надсилаючи запити до ФСВП. Саме в день смерті літнього кримського татарина відомство скерувало адвокату відмову перевести вже загиблого Гафарова до другої лікарні.

Цей лист підписав начальник СІЗО №5 Павло Лазаренко, і він був датований 2 лютого. У ньому також ішлося, що Джеміль Гафаров перебуває під нібито динамічним наглядом оздоровчого пункту медико-санітарної частини №3 при ФСВП.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter