Політув’язненій Леніє Умеровій, яку росіяни незаконно утримують вже майже рік, можна написати листа

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни понад 11 місяців незаконно утримують за ґратами 25-річну бранку Кремля, кримську татарку Леніє Умерову: щоб підтримати її в ув’язненні, українці можуть передати дівчині повідомлення із побажаннями.

Про це написав брат бранки Кремля Азіз Умеров.

Леніє Умерова (архівне фото)

“Щоразу, отримуючи лист від Боджек, я захоплююся її стійкістю, мужністю, та позитивом. Їй вдається вселяти надію у людей на волі, перебуваючи у вʼязниці. Провівши понад 11 місяців за ґратами, ти не втрачаєш той дух, що постійно був тобі притаманний. Боджек, я тобою пишаюся! Хто бажає передати Леніє повідомлення, ви можете зробити це через мене”, – уточнив він.

Лист, надісланий Леніє Умеровою з ув’язнення. Джерело: фейсбук-сторінка Азіза Умерова

Нагадаємо, Умерову затримали в грудні 2022 року на російсько-грузинському кордоні, коли вона намагалася потрапити до окупованого Криму. Їй треба було доглядати за батьком після того, як той пройшов курс лікування від онкології.

На дівчину склали адміністративний протокол за “порушення правил перетину держкордону” та відправили до Центру утримання іноземних громадян у Північній Осетії, призначивши штраф у дві тисячі рублів.

П’ятигорський касаційний суд виключив депортацію – Умерову мали випустити з центру. Також, за рішенням суддів, вона не становить небезпеки для РФ.

Проте, коли дівчина вийшла із суду, невідомі одягли їй на голову мішок, вивезли до Владикавказа, де знову склали протокол, але вже про непокору поліції, і відправили до міського ІТТ.

До початку травня 2023 року на неї постійно складали адмінпротоколи, кілька разів заарештовували, після чого співробітники ФСБ відвезла Леніє до Москви. Її звинуватили в шпигунстві, за це їй може загрожувати до 20 років ув’язнення.

У вересні 2023 року Лефортовський суд Москви залишив кримську татарку під вартою до 4 січня 2024 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter