Поліція завела справу на Bihus.Info через розслідування статків керівництва Нацполіції

Дата: 21 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Головне слідче управління Нацполіції відрило справу за статтями “Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу” та “Порушення недоторканності приватного життя” проти журналістів проєкту Bihus.Info, які знімали сюжет про статки керівництва відомства. 

Про це розповіли журналісти проєкту. 

Заступник голови Нацполіції Євген Коваль

Приводом для порушення провадження став інцидент, що стався 13 лютого. Тоді знімальна команда приїхала на територію закритого житлового комплексу в Києві та побачила, як заступник голови Нацполіції Євген Коваль сідає до авто, якого немає в його декларації. Журналістка, як зазначають у медіа, перебувала за територією житлового комплексу в публічному місці і виконувала свої професійні обов’язки. 

“Через декілька хвилин після від’їзду Коваля він під’їхав до журналіста. Попри те що журналістка представилася, показала посвідчення і пояснила, що виконує редакційне завдання, поліцейський самочинно відкрив авто журналістів, узяв відеокамеру, що перебувала в машині, вимагав документи у водія”, – розповіли про інцидент журналісти.

Сам Коваль, як додали в редакції, усупереч закону про поліцію, не відрекомендувався, хоча пояснював свої самовільні дії тим, що є “працівником поліції” і турбується за своє життя. Водночас силовик уже розумів, що спілкується з журналістами.

Уже через три дні після інциденту поліція протягом трьох годин допитувала журналістку Марію Землянську як свідка, водночас частина запитань не стосувалася безпосередньо конфлікту.

“Слідчі Нацполу цікавилися різними внутрішньоредакційними процесами, зокрема вибором теми, джерелами інформації, методами обробки інформації та місцями зберігання відзнятого відео, відносинами всередині редакції”, – розповіли в проєкті. 

Факт написання заяви, як зазначають журналісти, навіть у ситуації повністю законних дій знімальної групи, – право Коваля. Однак порушення кримінального провадження щодо законного знімання в публічному місці, а також характер і кількість запитань на допитах, які не стосуються цієї зйомки, Bihus.info вважає втручанням у діяльність редакції та тиском на журналістку, яка провадить свою професійну діяльність. 

Дії ж першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля після того, як журналістка назвалася, Bihus.info розцінює як самоправство (проникнення в авто, вимагання документів у водія тощо).

Наразі редакція проєкту заявила, що звертається з відповідною заявою до Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, що експерти Інституту масової інформації зафіксували у 2019 році 243 випадки порушення свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії проти працівників медіа. Також уперше за останні три роки в Україні сталося вбивство журналіста.

Водночас у 2019 році правоохоронці розслідували та передали до суду 14 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно журналістів. За словами виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, дані показують низьку ефективність українських правоохоронців у боротьбі з безкарністю за напади на журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter