Поліція Києва запобігла сутичкам на акції проти ультраправого насильства

Дата: 19 Січня 2020
A+ A- Підписатися
19 січня біля будівлі МЗС України в Києві 20 активістів ушанували пам’ять убитих 11 років тому в Москві адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової. Підрозділи Нацполіції та Нацгвардії оточили учасників заходу, відділивши їх від кількох десятків ультраправих противників, які, за їхніми словами, прийшли на площу вшанувати пам’ять жертв лівого терору. 
 
Про це повідомляє кореспондент ZMINA
 
Вони двічі робили спроби прорватися до антифашистів, однак їх зупиняла поліція. Нападники намагалися жбурляти яйця в учасників антифашистської акції.
 
Протестувальники скандували гасла “Права людини – майбутнє України”, “Ні – репресіям за правду”, “Свобода, рівність, свобода, солідарність”, “Солідарність – наша зброя”, “Менше страху – більше свободи”, “Борітеся з фашизмом і поборете”, “За мир, свободу, безпеку в Україні” та “Ультраправі слуги олігархів”.
 
Правозахисник Володимир Чемерис нагадав про напади на журналістів та громадських активістів, які вчиняли неонацисти. 
 
“У цих злочинах звинувачують саме представників ультраправих формувань. Вони досі лишаються безкарними. Ці напади відбувались і відбуваються за потурання правоохоронних органів. Це продовжує надалі породжувати безкарність”, – сказав він.
 
Коли учасники акції почали відходити до фунікулера, ультраправі підірвали біля них дві петарди. У цей момент правоохоронці затримали кількох людей, які намагалися прорватися до представників антифашистської акції.
 
 
Нагадаємо, адвокат Станіслав Маркелов і журналістка “Нової газети” Анастасія Бабурова були застрелені в голову вдень 19 січня 2009 року на вулиці Пречистенка в центрі Москви, коли поверталися з пресконференції.
 
Адвокат Станіслав Маркелов вів справи, пов’язані з порушенням прав людини з боку співробітників силових структур у Чечні. Він, зокрема, представляв інтереси родини 18-річної чеченської дівчини Ельзи Кунгаєвої, яку викрав, зґвалтував та вбив у березні 2000 року полковник російської армії Юрій Буданов. Станіслав також захищав антифашистів та представляв інтереси потерпілих від терористичного акту на Дубровці.
 
Журналістка із Криму Анастасія Бабурова писала про неформальні молодіжні рухи, зокрема неонацистські.
 
Згодом російські правоохоронці заарештували за вбивство двох мешканців Москви – Микиту Тихонова та його подругу Євгенію Хаас. Суд визнав убивцею Микиту Тихонова, який був лідером однієї з організацій російських націоналістів під назвою БОРН (“Бойова організація російських націоналістів”). У 2011 році його засудили до довічного ув’язнення. Євгенія Хаас отримала 18 років колонії за співучасть у злочині.

Через це вбивство 19 січня в Києві та інших містах Європи щороку відбуваються акції солідарності, які водночас, за словами організаторів, є акціями антифашистського спротиву.

Минулого року представники ультраправої організації “С14” зірвали акцію солідарності. Поліція неправомірно затримала вісьмох її учасників, а після звільнення з відділку на них влаштували “сафарі” ультраправі.

Монітори групи громадського спостереження “ОЗОН” зафіксували, що працівники поліції не проводили заходів для гарантування безпеки учасників акції. Після цієї події правозахисна організація “Центр громадянських свобод” вимагала від Нацполіції провести службове розслідування непрофесійних дій працівників відомства, які не змогли належним чином захистити учасників акції.  

Минулого року Управління Верховного комісара ООН дійшло висновку, що відсутність реакції з боку української влади на напади ультраправих на публічні заходи вплинула на здійснення права на свободу мирних зібрань та об’єднань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter