Правозахисники вимагають розслідувати непрофесійність поліції на акції пам’яті Маркелова і Бабурової

Дата: 21 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація “Центр громадянських свобод” вимагає від Нацполіції провести службове розслідування непрофесійних дій працівників відомства, які не змогли належним чином захистити учасників акції вшанування пам’яті журналістки Анастасії Бабурової та адвоката Станіслава Маркелова, а також незаконно затримали кількох учасників цієї акції. 

Про це йдеться у зверненні організації. 

Нагадаємо, 19 січня у Києві представники ультраправої організації С14 зірвали акцію пам’яті журналістки Анастасії Бабурової та адвоката Станіслава Маркелова, яких неонацисти вбили в Москві у 2009 році за їхню професійну діяльність.

Правозахисники нагадують, що організатори акції повідомили Київську міську державну адміністрацію та Нацполіцію про мету цього зібрання, мирні наміри та основні гасла акції. 

Окрім цього, через постійний інтерес до цієї акції ультраправих організацій 18 січня Уповноважена Верховної Ради України Валерія Лутковська звернулася до голови Нацполіції. Вона наголосила, що “саме на державі та, зокрема, її правоохоронних органах, лежить позитивне зобов’язання вжити належних заходів для забезпечення безпеки учасників мирного зібрання від фізичного насильства з боку опонентів, гарантування безперешкодного проведення зібрання тощо”.

Разом з тим Офіс Омбудсмана звернув увагу поліції на “необхідність забезпечити безпеку до, під час та після проведення акції, забезпечити достатню кількість особового складу працівників поліції, необхідного для уникнення конфліктів, а також провести необхідну профілактичну роботу”.

Монітори групи громадського спостереження “ОЗОН” зафіксували, що працівники поліції не проводили заходів для забезпечення безпеки учасників акції. Натомість, ще до початку акції вони без пояснення причин незаконно затримували її учасників. Пізніше вони намагалися замаскувати затримання під “запрошення”.

Монітори “ОЗОН” вказують на неспроможність поліцейських виконати елементарні операції при вчиненні учасниками контр-зібрання хуліганських дій стосовно учасників акції та на відсутність будь-якої реакції у випадках такої поведінки. 

Зокрема, керівник відділу превентивної комунікації Головного управління Нацполіції Києва проігнорував публічне прохання організаторів зібрання розділити учасників зібрання та контр-зібрання, аби захистити останніх та уможливити право на мирне зібрання обом групам.

Через бездіяльність поліції та через реальну загрозу насилля організатори акції зупинили захід, а більшість учасників змушені були покинути місце зібрання.

“ОЗОН” заявляє, що представники поліції, груп превентивної комунікації не повідомили їх, скільки людей правоохоронці затримали та куди їх відвезли. Згодом один із затриманих учасників акції написав, що коментарі працівників поліції Шевченківського райвідділку свідчать про упереджене ставлення до учасників зібрання через те, що вони раніше нібито приймали участь у “проросійських акціях”.

Водночас один з органіаторів акції пам’яті Володимир Чемерис повідомляє, що поліція безспідставно затримала 8 учасників заходу.

“Сьогодні на учасників акції (30 громадян) напали представники українських нацистів із С14, “Братства”, “Традиції і порядок”, УНСО разом із російськими і білоруськими нацистами з First line. Разом близько 50 осіб. Нацисти діяли цілком скоординовано з поліцією, зокрема, з нещодавно створеною “поліцією комунікації”. Перед початком акції поліція абсолютно безпідставно, “для встановлення особи”, затримали 8 учасників, зокрема Артема Тідву, і вилучили мегафон”, — написав він на своїй сторінці у Фейсбук. 

“Поведінка поліції під час проведення мирної акції свідчить не тільки про низький професійний рівень залученого до охорони безпеки учасників мирного зібрання кадрового складу, але й про їх ймовірне упереджене ставлення до учасників акції, яка з огляду на громадянство убитих правозахисників могла бути протрактована як “проросійська”, — констатують у Центрі громадянських свобод. Правозахисники Центру шкодують, що правоохоронці проявили дискримінаційний підхід у їх роботі.

“Невиконання поліцією свого позитивного обов’язку щодо сприяння та захисту мирного зібрання грубо порушує українське законодавство та міжнародні стандарти у сфері забезпечення свободи мирних зібрань”, — наголошують вони. 

Нагадаємо, адвокат Станіслав Маркелов і журналістка “Нової газети” Анастасія Бабурова були застрелені вдень 19 січня 2009 року на вулиці Пречистенка в центрі Москви, коли поверталися з прес-конференції.

Адвокат Станіслав Маркелов вів справи, пов’язані з порушенням прав людини співробітниками силових структур в Чечні. Станіслав, зокрема, представляв інтереси родини 18-ти річної чеченської дівчини Ельзи Кунгаєвої, яка була викрадена, зґвалтована, та вбита у березні 2000-го року полковником російської армії Юрієм Будановим. Він також захищав антифашистів. Журналістка Анастасія Бабурова займалася неформальними молодіжними рухами, в тому числі неонацистськими.

Ця подія послужила каталізатором консолідації антифашистського руху на всьому пострадянському просторі.

19 січня стало днем пам’яті жертв політичного насильства, вчиненого з мотивів національної нетерпимості та ідеологічної ворожнечі. Щорічно в цей день та напередодні правозахисники, активісти, анархісти і просто люди, які виступають проти фашизму, проводять акції. Акції проходять у багатьох містах Росії та світу. Їхнє гасло “Пам’ятати — значить боротися! Небезпека фашизму нікуди не поділася!”. Організатори нагадують, що покарання вбивць Маркелова і Бабурової не вирішило проблеми.

19 січня 2018 року на Софіївській площі зібрались близько 10 учасників акції пам’яті російських правозахисників Бабурової та Маркелова та 50 учасників контр-зібрання. Останні прибули на місце зібрання висловити незгоду з гаслами зібрання. 

За даними “ОЗОН”, учасники акції висловлювали думки, що “[…] проблема неонацистського насильства не обмежується Росією”, “[…] на підконтрольній Україні території саме політично-мотивовані бойовики становлять найвищу небезпеку для громадянських та людських прав”.

Учасники контр-зібрання  звинувачували у причетності учасників акції “до підтримки сепаратизму, самоназваних незаконних збройних формувань Донеччини та Луганщини”.

Лейтенант поліції Тимур Брикульський вимагав в організаторів повідомлення про зібрання, а згодом заявив, що місцем проведення акції зазначено територію по вул. Володимирській, 15.

О 13:25 з боку учасників контр-зібрання у голову організатора зібрання Володимира Чемериса кинули 2 яйця.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter