Поліція порушила дві справи після сутичок під телеканалом “Наш”

Дата: 05 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Після сутичок під офісом телеканалу “Наш” та поліцейським управлінням, куди відвезли затриманих, правоохоронці відкрили кримінальні провадження за двома статтями.

Про це повідомили в Нацполіції. 

Представники праворадикальних організацій прийшли під офіс телеканалу 4 лютого та вимагали закрити медіа так само, як до цього зупинили трансляцію ZIK, NewsOne та “112 Україна”. Вони наголошували, що медіа транслює тези російської пропаганди. В акції взяли участь націоналістичні та ультраправі організації, зокрема “Основа майбутнього” (крило С14), “Сокіл”, “Правий сектор”, “Спілка ветеранів війни з Росією”, “Традиція і порядок” тощо.

Під час акції мітингарі вирвали мікрофон у журналіста телеканалу, який той зміг повернути тільки після того, як наздогнав нападника. Під будівлею телеканалу поліція затримала чотирьох учасників, однак після цього інші учасники акції прийшли до Шевченківського управління поліції, де також напали на журналіста телеканалу. 

Згідно з інформацією поліції, правоохоронці порушили справу через опір представникові поліції та перешкоджання професійній діяльності журналістів.  

Як пише “Маркер”, після завершення акції в метро атакували й журналіста видання “Правовий контроль” Сергія Шевчука. З посиланням на телеграм-канал PavlovskyNEWS “Маркер” зазначає, що першого удару нападник завдав Шевчуку ззаду, а тоді одразу почав утікати. Журналіст наздогнав його та покликав на допомогу поліцію, яка зрештою затримала нападника.

“Але під приводом того, що йому потрібно вийти подзвонити, нападник утік, залишивши в кімнаті поліції свій рюкзак. Забирати речі прийшов Сергій Бондар – член С14 та співробітник (керівник одного з підрозділів. – Ред.) Муніципальної варти Києва”, – стверджує видання з посиланням на відповідне відео.
 
Нагадаємо, що за минулий рік в Україні налічили 229 випадків порушень свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії. Журналістам ламали техніку, виштовхували, нападали під час прямих ефірів, завдавали тяжких тілесних ушкоджень, погрожували, пошкоджували їхнє майно, підпалювали машини. 

Відомо, що нещодавно президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі. 

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, адже, наприклад, Національна спілка журналістів засудила такі дії влади, але з їхньою думкою погодилися не всі експерти та правозахисники. 

Читайте також розбір ZMINA про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter