Телеканал “Наш” оштрафували на понад 100 тисяч гривень за інтерв’ю Азарова

Дата: 09 Січня 2020
A+ A- Підписатися
Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала на 105 625,50 гривень телеканал “Наш” (логотип “Максі-ТВ”) через трансляцію інтерв’ю Миколи Азарова.
 
Про це повідомили в пресслужбі регулятора. 
 

 

Інтерв’ю з колишнім прем’єр-міністром України, яке він дав журналістові Дмитру Гордону, вийшло на телеканалі в жовтні минулого року. У словах колишнього політика регулятор виявив порушення законів “Про інформацію” та “Про телебачення і радіомовлення”.
 
Так, розповідаючи про події Революції гідності, збройну агресію Росії на Донбасі й анексію Криму Азаров неодноразово використовував формулювання, які, на думку експертів, є спробою фальсифікувати історичні події, підмінити поняття, що визначені в нормативно-правових актах. 
 
“Формулювання, озвучені М. Азаровим, є поширенням необ’єктивної інформації, яка піддає сумніву легітимність органів державної влади України, містять відверте неаргументоване звинувачення представників влади в діях, які переслідуються законом, а саме: у бандитизмі, мародерстві та злочинах, що нав’язує глядачам ставлення до представників влади як до вже визнаних злочинців. Застосовуючи  методи маніпулювання свідомістю та впливу на людську психіку гість студії закликав до агресивної поведінки, спрямованої проти чинної влади”, – розповіли в Нацраді. 
 
У сукупності висловлювання Азарова розцінили як заклик до повалення конституційного ладу, розпалювання ворожнечі, зазіхання на права і свободи людини.
 
Також у Нацраді додали, що під час передачі ведучий Дмитро Гордон не намагався змінити риторику Азарова та зупинити чи перешкодити висловлюванням, зміст яких порушує українські закони. 
 
“Передача містила лише одну точку зору з питань, які мають вагоме значення для національної безпеки України, а це є порушенням редакційної політики щодо поширення об’єктивної інформації. Протилежної точки зору чи ознак дискусії під час трансляції передачі не подавалося, що є порушенням права глядачів на об’єктивну інформацію та зловживанням правом телеканалу на свободу висловлення думок”, – дійшов висновку регулятор. 
 
Додатково в Нацраді попередили телеканал, що якщо він упродовж місяця не погодить свою діяльність із вимогами чинного законодавства, то до нього можуть застосувати інші санкції, передбачені законодавством. Водночас представники каналу зауважили, що не вважають вищезгадані факти порушенням. 

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вирішила позапланово перевірити телеканал “Наш” через те, що він транслював пресконференцію президента Росії Володимира Путіна.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter