Поліція не кваліфікувала напад на хлопця на Подолі через зовнішність як злочин ненависті

Дата: 27 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція відкрила провадження щодо побиття хлопця на київському Подолі через довге волосся та національність за статтею 125 Кримінального кодексу України “Умисні легкі тілесні ушкодження”.

Про це повідомляють “Ґрати” з посиланням на потерпілого Артура Саркісяна, студента Києво-Могилянської академії. 

Фото з фейсбуку потерпілого

Так, хлопець у коментарі виданню заявив, що пов’язує напад із дискримінацією через його національність та зовнішність. 

“Це дуже схоже на те, як до мене ставилися в Миколаєві (звідти хлопець переїхав до Києва. – Ред.) через довге волосся та мою національність – мої батьки з Кавказу. Один з нападників про це сказав”, – зазначив Саркісян.

Він додав, що радитиметься зі своєю адвокаткою, щоб зрозуміти, чи зможе домогтися, аби правоохоронці кваліфікували інцидент за статтею 161 ККУ “Порушення рівноправності громадян”. 

Раніше Саркісян розповів ZMINA, що 23 січня, у суботу, на Контрактовій площі його побили двоє невідомих молодиків через довге волосся. Коли перехожі намагалися відтягнути нападників від хлопця, ті також казали, що “його не шкода, бо він хач” і Так зневажливо називають людей, яких ідентифікували як мешканців Кавказу чи Центральної Азії.

На напад відреагували і в Києво-Могилянській академії, де навчається потерпілий.  

“Могилянка пишається її спільнотою – представниками й представницями багатьох різних культур, етносів, регіонів, соціальних категорій і груп. Ми вважаємо, що суспільство має будуватися на порозумінні та визнанні гідності одне одного. Контрактова площа, як і увесь громадський простір Києва, мають бути безпечними для всіх. Ніхто не має бути жертвою насилля й об’єктом ненависті, ніхто нікого не має права бити”, – написали на офіційній фейсбук-сторінці університету. 

У дописі також повідомили, що НаУКМА готує офіційне звернення до начальника Подільського райвідділку поліції з проханням взяти справу під особистий контроль.  

Нагадаємо, що на Подолі систематично б’ють молодь з мотивів упередженості. Так, 17 грудня минулого року група молодиків напала на 16-річного хлопця через нафарбовані губи: били в голову, по ногах та обличчю.  

За кілька днів до цього на Контрактовій площі невідомі молодики з вигуком “гоміки!” побили двох хлопців та згодом напали на ще кількох. Нападники також скандували “Слава Киевской Руси – Новороссия, соси”, “Слава білій расі” та “Все хотят и я хочу по *балу дать хачу”.  

У вересні минулого року четверо молодиків порізали руку 16-річному хлопцю через нашивки із символікою метал-гуртів та пентаграмою. 

Крім того, 19 червня 2020 року низка праворадикальних угруповань, зокрема “Традиція і порядок”, “Національний спротив”, “Фрайкор”, проводили на Подолі “агітаційний рейд”. Під час нього трьох неповнолітніх дівчат забризкали сльозогінним газом. Перед цим у них запитали, чи “належать дівчата до ЛГБТ”. 

Того ж дня напали на компанію молодих дівчат і хлопців через їхні пірсинг та зачіски. Ультраправі ідентифікували підлітків як ЛГБТ-людей: їх морально принижували, двох хлопців вдарили в обличчя, а потім змусили всіх уголос читати листівки про те, що “ЛГБТ – загроза українській родині”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter