Поліцію звинувачують у низці правопорушень під час рейду в Jugendhub

Дата: 28 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Під час нічного рейду в клубі Jugendhub правоохоронці порушили низку статей кримінального процесуального, кримінального кодексу та Конституції.

Про це йдеться у заяві юридичної компанії “Міллер”, адвокат якої представлятиме інтереси затриманих осіб. 

Юристи наголошують, що правоохоронці, які увірвалися у приміщення, не пред’явили ухвалу слідчого судді про проведення слідчих дій. Цим вони порушили ч. 3 ст. 236 КПК.

“Під час проведення слідчих дій було застосовано фізичну силу до відвідувачів закладу. Цим правоохоронці вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ст. 365 КК. Перед проведенням слідчої дії представники правоохоронних органів не роз’яснили людям, до яких застосували такі дії, їх права і обов’язки, передбачені КПК та не роз’яснили відповідальність, встановлену законом. Цим вони порушили ч.3 ст.223 КПК, – зауважують юристи. 

На момент рейду у нічному клубі було 200 відвідувачів

Окрім того, було вилучено майно без дотримання норм ст. 236 КПК, проведені обшуки в інших приміщеннях, які не згадувались в ухвалі. Цим правоохоронці порушили ст. 30 Конституції України та  ч. 5 ст. 236 КПК.

Були обшукані майже усі відвідувачі у порушення норми ч. 3 ст. 208, ст. ст. 223, 236 КПК. Окрім вищевказаних порушень, відвідувачів закладу без оформлення документів, як передбачає норма ст. 104 КПК, було частково направлено в райвідділ поліції на вул. Герцена,9.

“Досі залишається незрозумілим питання, на підставі якого нормативного документу понад 2 десятки людей направили у Деснянський військовий комісаріат. Такі дії не передбачені жодним нормативним документом”, – підкреслюють юристи.

За їх словами, згідно з чинними нормами Кримінального процесуального Кодексу України представники Нацполіції мали право виключно на проведення обшуку виключно в місці зазначеному в ухвалі, вилучати тільки ті речі, які зазначені в ухвалі та проводити обшук, відповідно до ухвали, в обсязі, необхідному тільки для досягнення мети обшуку.

За словами адвоката компанії “Мілер” Романа Стоічева, затримавши людей у “Jugendhub”, які “ухиляються від призову на строкову службу”, була порушена процедура їх призову.

“Фактично це незаконне затримання/утримання осіб (позбавлення волі)”, – заявив Стоічев.

“Призовники зобов’язані за викликом прибути до військкомату, по прибуттю вони проходять медкомісію, яка визначає їх придатність до військової служби, роду військ. Далі їх, у разі придатності до військової служби, направляють до місця служби. В даному випадку громадяни були затримані під час обшуку. Їм не був представлений захисник з моменту їх затримання. У подальшому без їх волі і згоди їх передали до військкомату. Там їх утримують без їх волі і згоди, і можливості вільно пересуватися. Їх утримують безґрунтовно, нібито для перевірки інформації про можливе ухилення від військової служби. При цьому намагаються провести їм медичну комісію, направити до місця служби, можливо виконати будь-які ще дії”, — зазначив адвокат. 

Раніше Центр інформації про права людини повідомив про поліцейський рейд нічного клубу “Jugendhub” у ніч проти 28 жовтня.

Поліція затримала 17 осібу яких вилучили наркотичні засоби. 11 неповнолітніх передали батькам та склали адміністративні протоколи за злісне невиконання батьківських обов’язків за ст. 184 КУпАП.  Нацполіція зізналась, що доправила до військкомату 32 чоловіки, які, за їх твердженням “ухиляються від призову на строкову службу”. 

Очевидці та представники закладу зауважують, що до відвідувачів застосовували надмірну силу — їх били, обшукували та забирали особисті речі. При цьому силовики  не пред’явили жодних документів. 

Напередодні представники юридичної компанії “Міллер” заявили, що до затриманих під час облави у Jugendhub не пускають адвоката та родичів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter