“Погрожували, що відріжуть статеві органи”: викраденого Руслана Абдурахманова під тортурами змусили дати неправдиві свідчення

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Викрадений на Херсонщині й засуджений “Київським районним судом” Сімферополя до п’яти років колонії суворого режиму Руслан Абдурахманов розповів, як через тортури, тиск і погрози в російському полоні дав неправдиві свідчення проти себе.

Про це йдеться в листі полоненого, який має у своєму розпорядженні Кримська правозахисна група.  

З листа стало відомо, що Абдурахманова викрали 18 квітня, а не 22 травня, як повідомлялося раніше. 

Приблизно опівдні до нього в будинок у селі Азовське Генічеського району Херсонської області ввірвалися озброєні люди в балаклавах. Чоловіка почали бити ногами на очах у дружини й двох дітей приблизно сім осіб у камуфляжі з нашивками “ДНР” і російськими прапорами. Після цього натягли на голову сміттєвий мішок, обмотали скотчем, поклали в машину та привези до ПТУ №17 у Генічеську. У цій будівлі перебували затримані, там відбувалися допити із застосуванням тортур.

“Мене привезли до катівні, спустили в підвал. Посадили в кут із зав’язаними руками й очима. Там смерділо трупною отрутою. Потім прийшли троє осіб з чеченським акцентом, поклали мене на підлогу, дістали ножі та почали погрожувати тим, що відріжуть мені статеві органи. Потім мене катували струмом, били. Страхали, що з моєю родиною вчинять так само. Пізніше туди зайшов старший і сказав, що одного вже вбили, що його “треба зняти з підвіски й закопати”, – розповів Абдурахманов.

Він провів у ПТУ пів дня, а пізно ввечері його відвезли на КПВВ “Чонгар” і знову допитували люди, які назвалися співробітниками ФСБ. На допиті Руслан Абдурахманов нічого не казав, тому його знову били й погрожували. 

“Підписав якісь папери, що їх мені не дали прочитати, записали на диктофон”, – пише Абдурахманов. 

Після цього його привезли до будівлі ФСБ у Сімферополі. 20 квітня призначили слідчого, який його допитував та проводив слідчі дії. Весь цей час він перебував у СІЗО №1 Сімферополя, у камері спецблока №179, де “не давали ані їжі, ані поспати, ані води, лише зрідка, щоб не помер від голоду й спраги”.

Через постійний тиск, погрози й побоювання за свою родину Абдурахманов дав неправдиві свідчення. В’язень просить вжити заходів щодо його повернення до України, а також надати допомогу його родині.

Як повідомляла ZMINA, незаконне формування, що називає себе “Київський районний суд Сімферополя”, 2 вересня засудило до п’яти років колонії суворого режиму кримських татар Руслана Абдурахманова та Айдера Умерова. Не маючи юрисдикції щодо розгляду справи, окупаційні “слідчі” та “суд” інкримінували та засудили громадян України через нібито членство в добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

У грудні стало відомо, що 31-річний громадянин України Руслан Абдурахманов перебуває в СІЗО Сімферополя в жорстких умовах. В камері з Русланом Абдурахмановим перебуває ще четверо осіб: усім заборонено впродовж дня сідати на ліжко. У камері щодня відбуваються обшуки. У камері заборонено тримати кип’ятильник та інші речі, приміром книжки, зокрема кримінальний кодекс країни-агресора та її конституцію. Руслану Абдурахманову не передають ліків. Йому не надається право на прогулянки.

Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик констатувала, що до тимчасово окупованого Криму повернулася практика масових насильницьких зникнень з початку неспровокованого повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну. 

За даними правозахисників, після початку повномасштабного вторгнення в Україну на окупованих територіях почастішали випадки викрадення російськими силовиками українських патріотів, волонтерів, громадських активістів, журналістів, ветеранів АТО / ООС. Багатьох з них вивозять до окупованого Криму та відправляють до СІЗО.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація, за згодою заявника, буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter