Погрожували катівнями за відмову голосувати: на Херсонщині затримали організаторів псевдореферендуму

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

На деокупованій території Херсонщини правоохоронці затримали чотирьох організаторів псевдореферендуму, які погрожували цивільним катівнями за відмову голосувати.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Затримані – місцеві жителі, які на початку повномасштабного вторгнення добровільно пішли на співпрацю з росіянами та влаштувалися до місцевих окупаційних адміністрацій. Там їх внесли до складу створених загарбниками “дільничних виборчих комісій”, де їхнім завданням було фабрикувати результати фейкового референдуму.

Для цього підозрювані в супроводі озброєних російських військових обходили помешкання місцевих жителів та вимагали надати персональні дані. Потім людей змушували прийти на так звані виборчі дільниці та проголосувати на користь Росії. У разі відмови застосовували психологічний тиск і погрожували насильством, а також ув’язненням до російських катівень.

Після звільнення частини регіону вони намагалися “загубитися” серед жителів громад і в такий спосіб спробувати уникнути правосуддя. Однак правоохоронці знайшли та затримали їх.

Наразі чотирьом затриманим повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Відомо, що на початку лютого херсонські журналісти знайшли в мережі ролик, у якому брали участь деякі організатори та учасники влаштованого росіянами під час окупації псевдореферендуму.

Серед героїв знайденого ролика є Тетяна Кузміч, яка ще до початку повномасштабного вторгнення була керівницею громадської організації в Україні під назвою “Русич”. У серпні 2020 року її затримали, підозрюючи в шпигунстві на Росію, однак уже в жовтні того ж року суд відпустив Кузміч під півмільйонну заставу, а згодом одягнув на неї електронний браслет. Кузміч втекла з росіянами.

Нагадаємо, що  від початку повномасштабного вторгнення українські правоохоронці ідентифікували щонайменше 6 тисяч організаторів псевдореферендумів, а на Херсонщині за організацію фейкового волевиявлення вже ухвалили перший вирок суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter