Херсонські журналісти знайшли в мережі ролик за участю сотні місцевих колаборантів, які кличуть на “референдум”

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Херсонські журналісти знайшли в мережі ролик, у якому брали участь деякі організатори та учасники влаштованого росіянами під час окупації псевдореферендуму. 

Про це повідомили журналісти видання “Кавун.City”. 

Скриншот опису каналу на ютубі

Ролик знайшли на ютуб-каналі “Колаборанти та зрадники”, де вже три місяці автори публікують відео з людьми, яких називають колаборантами.

В описі каналу російською йдеться, що “зрадників зневажають навіть ті, кому вони послужили”. Створили канал 2 листопада торік – за тиждень до деокупації Херсона. 

У його описі є посилання на проєкт, що збирає імена колаборантів, а також посилання на пошту НАЗК, куди можна надсилати інформацію про посадовців, які пішли працювати на росіян. Цю пошту вказано й на офіційному сайті НАЗК. 

“Псевдореферендум, який влаштували росіяни на Херсонщині, провалився – туди прийшло дуже мало людей, росіяни буквально ходили по домах і погрожували, вибивали двері та іншими способами схиляли людей до “голосування”. Але були й ті, які радісно погодилися. І хоча їх було небагато, в обличчя їх знати точно варто”, – кажуть журналісти “Кавун.City”.

Серед героїв знайденого ролика є Тетяна Кузміч, яка ще до початку повномасштабного вторгнення була керівницею громадської організації в Україні під назвою “Русич”. У серпні 2020 року її затримали, підозрюючи в шпигунстві на Росію, однак уже в жовтні того ж року суд відпустив Кузміч під півмільйонну заставу, а згодом одягнув на неї електронний браслет.

Кузміч втекла з росіянами.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення українські правоохоронці ідентифікували щонайменше 6 тисяч організаторів псевдореферендумів, а на Херсонщині за організацію фейкового волевиявлення вже навіть ухвалили перший вирок суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter