Вже два роки як підозрювана у держзраді освітянка з Херсона змогла втекти разом з росіянами

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Детективи державного бюро розслідувань та слідчі прокуратури на Херсонщині зібрали нові докази ймовірних злочинів тамтешньої освітянки, яку ще до початку повномасштабного вторгнення підозрювали у державній зраді. Правоохоронці кажуть, що під час окупації обласного центру жінка співпрацювала з російськими загарбниками, а нині переховується від правосуддя.  

Про це розповіли у ДБР. 

Імені підозрюваної не називають, однак, судячи з фото, мова йде про Тетяну Кузміч. Жінка була керівницею громадської організації в Україні під назвою “Русич”. 

Ще у серпні 2020 року її затримали, підозрюючи у шпигунстві на Росію, однак вже у жовтні того ж року суд відпустив під півмільйонну заставу, а згодом одягнув на неї електронний браслет.

Слідчі казали, що Кузміч, яка викладала в академії безперервної освіти у Херсоні, завербував в анексованому Криму ще у 2015-му російський спецслужбовець, відомий як Олександр Престолов.  

Досі у медіа так і не озвучували, хто саме вніс заставу за жінку. Однак, наприклад, видання УНІАН повідомляло, що сплатити кошти мало намір керівництво “Росспівробітництва”. СБУ ще у 2018-му заявляла, що “Росспівробітництво” під виглядом реалізації гуманітарних проєктів залучало до антиукраїнської діяльності українців. 

Уникнути покарання за підозрою у держзраді Кулініч, за словами детективів, змогла лише через захоплення Херсона росіянами.

“За багаторічну прихильність загарбники влаштували її на посаду “заступника міністра освіти” у фейковому уряді зрадника Сальдо. Вона насаджувала в регіоні російську освіту, переслідувала вчителів, які не стали на бік ворога, змушувала батьків віддавати дітей до “нових російських шкіл”, – діляться вони оперативним даними. 

Окрім цього, правоохоронці підозрюють, що Кулініч активно агітувала за псевдореферендум у регіоні та сприяла примусовому вивезенню школярів до окупованого Криму.

Після визволення Херсона підозрювана втекла з росіянами, однак у її домі провели обшук.

Судячи з опублікованих світлин, знайшли у неї чимало пропагандистських матеріалів, наприклад, календар за 2017 рік з Путіним, програму з фестивалю “Величне російське слово”, що провели росіяни вчергове в окупованому Криму торік. На цьому фестивалі, серед іншого, обговорювали “кордони російського світу”.

Знайшли у Кулініч й грамоту за “активну підтримку російських співвітчизників, російської мови та культури”. 

Цю грамоту підписав депутат російської Держдуми Констянтин Затулін. Також виявили посвідчення до нагороди, отриманої від Інституту країн СНД – це недержавна російська організація, яку есбівці також підозрювали в антиукраїнській діяльності задовго до початку повномасштабного вторгнення Росії. ЇЇ директором є Затулін. 

Про повідомлення нової підозри Кулініч правоохоронці не розповіли. 

Нагадаємо, що підозрюваному у колабораціонізмі та, ймовірно, загиблому Кирилу Стремоусову висунули підозру за підняття радянського прапора в Парку слави в Херсоні під час його окупації.

Іншу справу щодо нього, а також двох херсонських колаборантів Володимира Сальдо та Олександра Кобця на початку року передали до суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter