Податкова подала позов до суду, щоб стягнути понад 200 тисяч гривень боргу з голови ЦПК Шабуніна

Дата: 14 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Державна податкова служба подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва про стягнення податкового боргу з керівника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна в розмірі понад 200 тисяч гривень.

Про це повідомляє пресцентр ОАСК, а також Віталій Шабунін у фейсбуці.

Спалений будинок активіста Шабуніна. Фотографія: Анастасія Москвичова

У позовних вимогах суд просять, зокрема, ухвалити рішення на користь Головного управління ДПС у місті Києві про стягнення з Віталія Шабуніна коштів платника податків із рахунків у банках, що обслуговують такого платника, на суму податкового боргу в розмірі 227 437, 92 грн.

Наразі суд розв’язує питання щодо відкриття провадження за цим адміністративним позовом.

У соцмережах Шабунін пояснив походження боргу та зазначив, що це публічна історія: сума пожертв та цей податковий борг указані в його декларації.

“В липні 2020 р. мені спалили будинок (у якому тоді мало не згоріли батьки). Більше 1500 небайдужих допомогли мені почати відбудову будинку, задонативши 1 263 544 грн. З цих пожертв сплачується два податки: військовий збір (його я вже оплатив) та податок на доходи фізосіб (ПДФО) у розмірі 227 437,92 грн (саме його стягує з мене податкова). У кінці червня я надіслав листа податковій з проханням відтермінувати оплату ПДФО. Строки розгляду таких прохань – 30 днів, але відповіді на той лист я так і не отримав. Натомість отримав позов до ОАСК“, – написав активіст.

Він додав, що планував погасити заборгованість упродовж 2022 року. Прохання відтермінувати сплату податку громадський діяч пояснив тим, що зароблені кошти йшли на відновлення житла.

Водночас він указав на те, що справи щодо підпалу його будинку та ймовірних погроз його родичам не були розслідувані.

Влада не захистила мою родину і захищає нападників (ніхто досі не покараний і навряд буде), і за це я плачу двічі: податками до підпалу і податками з пожертв після підпалу“, – наголосив активіст.

Нагадаємо, влітку 2020 року Віталію Шабуніну підпалили будинок. Унаслідок цього ніхто не постраждав, адже самого активіста не було вдома, а його батьки, яких попередила сусідка, встигли вибігти назовні. Натомість будинок залишився значно пошкодженим. 

Уже наприкінці року під дверима квартири матері активіста знайшли вибуховий пристрій, а згодом того ж дня подібний пристрій знайшли під дверима квартири батьків дружини Шабуніна. 

На початку березня 2021 року в Центрі протидії корупції заявили, що правоохоронці затягують розслідування цих двох справ. 

За весь цей час, як наголошують у Центрі протидії корупції, ніхто не отримав повідомлення про підозру в справі щодо підпалу будинку, а поліція відмовилася визнавати Шабуніна та батьків його дружини потерпілими в справі щодо вибухових пристроїв під дверима квартири. Водночас досі обидва випадки з вибухівкою не розслідують як один злочин. 

Шабунін особисто скеровував клопотання до в Офісу генерального прокурора про об’єднання двох проваджень, однак від правоохоронців узагалі не надійшло жодної інформації. В Офісі генпрокурора не повідомили, чи пов’язують вони інциденти та чи взагалі розглядають це клопотання, попри те що вибухові пристрої, підкинуті в одну ніч у Києві та Рівному під двері його родичів, ідентичні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter