Побратими загиблого на Херсонщині кримського активіста Святослава Алексапольського подали на надання йому звання Героя України

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

126 бригада ТрО зробила подання на надання кримському громадському активісту і командиру розвідвзводу 220 батальйону Святославу Алексапольському звання Героя України (посмертно).

Про це написав журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці у фейсбуці.

Фото: з Фейсбук-сторінки

“Ім’я Святослава Алексапольського ніколи не буде забуте, і ім’я справжнього героя повернеться в рідний Крим, і покоління українців будуть назавжди його пам’ятати”, – написав Бутусов.

Святослав Алексапольський був командиром розвідвзводу 220 батальйону 126 бригади тероборони та загинув у бою біля села Новогригорівка Херсонської області 29 серпня 2022 року. Йому було 32 роки.

“Українські війська почали наступ на херсонському напрямку. Російська оборона не була подавлена, місцевість була відкрита, але піхоті треба було йти вперед, і в складі штурмової групи, яка атакувала російську позицію біля села Новогригорівка, був включений і Алексапольський. Він був снайпером, і завдав ворогу значних втрат при штурмі російської позиції, а потім йому довелося піти вперед: командира штурмової групи було поранено, і хтось мав його врятувати під щільним вогнем. І, як завжди, Святослав узяв відповідальність на себе. Позицію взяли. Але по наших атакуючих підрозділах росіяни завдали масовані удари артилерії та реактивних систем залпового вогню, і уламки обірвали життя Святослава”, – розповів Бутусов.

Активіст був уродженцем міста Саки, що в Криму. Захоплювався багатьма видами спорту: футболом, шахами, боксом, тайським боксом, боротьбою, кікбоксингом, панкратіоном, бігом, паркуром, стрибками з парашута, плаванням та бразильським джіу-джитсу.

У юності Святослав став одним з лідерів фанатського руху вболівальників кримського футбольного клубу “Таврія”, відомого як Tavrida Boys.

У 2009 році пішов на строкову службу, потрапив до роти розвідки батальйону спецзагону внутрішніх військ. Після армії отримав цивільну спеціальність гіда-екскурсовода.

У 2013-му Святослав став одним з найактивніших громадян Криму, брав участь у проукраїнських протестах.

У 2014-му вступив до лав добровольчого батальйону “Азов”, а у 2015-му звільнився, коли “Азов” відвели з передової.

“Я хочу, щоб після моєї смерті над рідним містом підняли наш стяг. Щоб він майорів у місцях, де я ще не був, чи то Ай-Петрі, чи Аюдаг”, – говорив активіст, пише Бутусов.

У 2017-му потрапив до 25 повітряно-десантної бригади. Став снайпером, воював в АТО. Згодом перевівся до складу нового розвідувального батальйону десантно-штурмових військ.

Раніше ZMINA писала, що, захищаючи Україну від російського вторгнення, загинув волонтер спільноти “Будуємо Україну Разом”, військовослужбовець Збройних сил України Михайло Алєксєєнко.

А в боях на Соледарському напрямку на Донеччині внаслідок артилерійського обстрілу загинув активіст Спілки української молоді, молодший сержант Сил територіальної оборони ЗСУ Юрій Мороз.

Нагадаємо, що поблизу населеного пункту Хромове на Донеччині загинув український військовослужбовець та волонтер Володимир Тихенко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter