На Донеччині загинув СУМівець Юрій Мороз

Дата: 19 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

16 квітня в боях на Соледарському напрямку на Донеччині внаслідок артилерійського обстрілу загинув активіст Спілки української молоді, молодший сержант Сил територіальної оборони ЗСУ Юрій Мороз.

Про це повідомив Олег Слабоспицький на своїй сторінці у фейсбуку.
 
Юрій Мороз. Фото з фейсбук-сторінки.

За словами товариша загиблого Олега Слабоспицького, змалку Юрія виховували в атмосфері антикомунізму, любові до України та рідного краю, а з крахом СРСР він став одним з наймолодших активістів Спілки незалежної української молоді.

У 1992 році навчався в духовній семінарії, а згодом богослів’я в Мексиці. У 2010 році повернувся до СУМу, вступив до лав Київського осередку Спілки української молоді в Україні. Мороз був членом історичного клубу “Холодний Яр” та учасником Мовного Майдану у 2012 році. Брав активну участь і в Революції гідності.

З початком вторгнення Росії до України у 2014 році став добровольцем ЗСУ, попри те що був звільнений від військової служби за станом здоров’я. Воював солдатом у лавах 44 окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола, виконував бойові завдання на території Донецької та Луганської областей. Учасник боїв на Світлодарській дузі.

Уже після початку  повномасштабного вторгнення він став комендантом штабу 207 батальйону 241 бригади Сил територіальної оборони Збройних сил України.

Загинув Мороз на Великдень, 16 квітня, у селі Васюківка Донецької області внаслідок обстрілу російськими військами бліндажа, в якому Юрій з побратимами перебував на бойовому чергуванні.

Мороза нагороджено “Хрестом СУМівця-бійця” (2021 року) – почесна відзнака, запроваджена Спілкою української молоді в Україні для ветеранів російсько-української війни, та медаллю “За відвагу” (2017 рік) – медаль “Конгресу багатодітних матерів “Новий світ” для воїнів АТО та борців за незалежність і територіальну цілісність України.

Нагадаємо, раніше поблизу населеного пункту Хромове на Донеччині загинув український військовослужбовець та волонтер Володимир Тихенко.

А у Дворічній на Харківщині під час російського обстрілу отримав важкі поранення харківський волонтер Євген Санін. Його планують евакуювати до Харкова для продовження лікування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter