Після того, як учасник незаконного формування Франчетті втік із Чехії, суд Праги засудив його до 5 років ув’язнення

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Празький міський суд засудив севастопольського “самооборонівця” Олександра Франчетті до п’яти років позбавлення волі.

Про це інформує Radio Prague.

Радіостанція повідомляє, що частиною покарання є депортація із Чехії на десять років. Вирок покищо не набрав чинності.

Спочатку прокурор запросив для чоловіка десять років позбавлення волі та безстрокову депортацію.

Олександр Франчетті не брав участі у засіданні, оскільки у жовтні 2022 року суд у Чехії зняв частину звинувачень у насильницькому утриманні не менш ніж 11 проукраїнськи налаштованих людей під час російської тимчасової окупації Криму у 2014 році, повідомив представник сторони обвинувачення Марек Бодлак. Суд обґрунтував своє рішення нестачею доказів, які доводять провину росіянина. Суд також мав позицію, що Франчетті зазнає упередженого правосуддя в Україні через російське громадянство і, зокрема, участь у бойових діях на боці РФ і вирішив відпустити його з-під варти.

Тоді Франчетті втік із Чехії і в тимчасово окупованому Криму заявив, що обдурив чеський суд. 

Наразі підлягає кримінальному переслідуванню як втікач.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань у матеріалі “Туристи Путіна: Олександр Франчетті”, після закінчення “російської весни” на півострові він виявився вже не потрібен РФ. Франчетті виїхав на ПМП до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму. Чоловік потрапив до поля зору чеських спецслужб, оскільки він може становити загрозу безпеці як Чехії, так і всього ЄС, яким має право вільно пересуватися.

Раніше ZMINA повідомляла, що Прокуратура АРК спільно з Нацполіцією автономії ідентифікувала й встановила анкетні дані понад 1 300 учасників “Самооборони Криму”. Наразі 257 представникам незаконного формування повідомили про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених статтями 110, 111, 260 Кримінального кодексу України.

Олександр Франчетті

За даними сайту “Миротворець”, у 2014 році Франчетті приїхав до Криму, вступив у незаконне збройне формування “Самооборона Севастополя”, а потім організував інше НВФ – розвідгрупу “Північний вітер”. Франчетті був нагороджений медаллю “За повернення Криму”.

Чеська поліція заарештувала Франчетті у вересні 2021 року в аеропорту ім. Вацлава Гавела на основі українського ордера. Муніципальний суд Праги тоді дозволив екстрадицію чоловіка, але це рішення скасував Верховний Суд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter