У Чехії суд частково виправдав росіянина Франчетті, якого обвинувачують у сприянні окупації Криму

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Міський суд Праги в четвер частково виправдав росіянина Олександра Франчетті, якого прокуратура звинувачувала в участі у насильницькому утриманні щонайменше 11 проукраїнськи налаштованих людей під час російської анексії Криму у 2014 році.

Про це повідомив прокурор Марек Бодлак, інформує “Європейська правда” з посиланням на інформаційне агентство ČTK.  

Олександр Франчетті – козак “Севастопольської пластунської сотні”. Фото: Instagram О. Франчетті

Суд Праги також звільнив Франчетті з-під варти. Вирок не є остаточним, і прокурор Праги подав на нього апеляцію.

Водночас із росіянина не зняли обвинувачення у створенні організованого злочинного угруповання з метою вчинення терористичного акту, за що йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо, у вересні 2021 року чеські правоохоронці затримали Франчетті на празькому летовищі імені Вацлава Гавела за запитом Києва. В Україні його підозрюють в участі в незаконних діях, що призвели до окупації Криму Росією. 

За кілька днів до початку російської операції з анексії півострова він очолював угруповання “Північний вітер”, яке відповідало за охорону ліній електропередач, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”. Сам Франчетті розповідав, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-Морського флоту РФ.

В Україні росіянину загрожує до восьми років позбавлення волі.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань у матеріалі “Туристи Путіна: Олександр Франчетті”, після закінчення “російської весни” на півострові він виявився вже не потрібен РФ. Франчетті виїхав на ПМП до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму. Чоловік потрапив до поля зору чеських спецслужб, оскільки він може становити загрозу безпеці як Чехії, так і всього ЄС, яким має право вільно пересуватися.

Раніше ZMINA повідомляла, що Прокуратура АРК спільно з Нацполіцією автономії ідентифікувала й встановила анкетні дані понад 1 300 учасників “Самооборони Криму”. Наразі 257 представникам незаконного формування повідомили про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених статтями 110, 111, 260 Кримінального кодексу України.
 
Правозахисники зазначають, що в перші роки окупації на півострові найактивніше діяло незаконне парамілітарне угруповання “Кримська самооборона”, з чиїми діями й пов’язують більшість насильницьких зникнень, а трохи згодом першу роль у викраденнях людей почала неприховано перебирати на себе російська ФСБ, хоч і не залишилася єдиним виконавцем “брудних політичних замовлень на знищення противників окупації”.
 
Остаточне рішення щодо екстрадиції ухвалюватиме міністр юстиції Чехії Марія Бенешова. Чеські ЗМІ раніше повідомляли, що такі вердикти ухвалюються також з огляду на міжнародну політичну ситуацію. Зі свого боку Росія закликала Чехію не політизувати справу Франчетті.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter