У Празі затримали громадянина РФ, який міг бути причетним до окупації Криму

Дата: 12 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

В аеропорту Праги за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України, поліція затримала російського громадянина Олександра Франчетті, який, імовірно, є учасником окупації Криму. 

Про це повідомляє російське державне агентство ТАСС із посиланням на посольство Росії в Чехії.

Джерело: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

“Поліція Чехії підтвердила нам факт затримання в празькому аеропорту громадянина Росії Олександра Франчетті. На даний час до місця затримання прямує представник консульського відділу посольства Росії для надання необхідної консульської допомоги. Російські дипломати перебувають у контакті з представниками чеської влади та родичами затриманого”, – сказав ТАСС речник дипломатичного представництва Микола Брякін.

Чеська поліція офіційно не повідомляє про затримання Олександра Франчетті. Українські правоохоронні органи також поки що не відреагували на цю подію.

За даними сайту “Миротворець“, у 2014 році Франчетті приїхав до Криму та вступив до незаконного збройного формування “Самооборона Севастополя”, а потім організував інше НЗФ – розвідгрупу “Північний вітер”. Франчетті був нагороджений медаллю “За повернення Криму”.

Radio Prague повідомляло, що Франчетті – фітнес-тренер і підприємець, веде діяльність у Чехії з 1990-х років і має право на постійне проживання в Чехії.

Нагадаємо, на початку вересня поточного року, контррозвідники Служби безпеки України затримали на Херсонщині колишнього мешканця Ялти, якого українські слідчі підозрюють в участі в місцевій “самообороні” під час окупації Кримського півострова. Його обвинувачують в “активній участі в протидії мирним акціям і залякуваннях патріотично налаштованих жителів півострова” в лютому і березні 2014 року.

Раніше ZMINA повідомляла, що Прокуратура АРК спільно з Нацполіцією автономії ідентифікувала й встановила анкетні дані понад 1 300 учасників “Самооборони Криму”. Наразі 257 представникам незаконного формування повідомили про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених статтями 110, 111, 260 Кримінального кодексу України.

Правозахисники зазначають, що в перші роки окупації на півострові найактивніше діяло незаконне парамілітарне угруповання “Кримська самооборона”, з чиїми діями й пов’язують більшість насильницьких зникнень, а трохи згодом першу роль у викраденнях людей почала неприховано перебирати на себе російська ФСБ, хоч і не залишилася єдиним виконавцем “брудних політичних замовлень на знищення противників окупації”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter