На Херсонщині контррозвідка СБУ затримала учасника “самооборони” Ялти

Дата: 01 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Контррозвідники Служби безпеки України затримали на Херсонщині колишнього мешканця Ялти, якого українські слідчі підозрюють в участі в місцевій “самообороні” під час окупації Кримського півострова. Його обвинувачують в “активній участі в протидії мирним акціям і залякуваннях патріотично налаштованих жителів півострова” в лютому і березні 2014 року.

Про це інформує пресслужба відомства

У відомстві кажуть, що 2014 року затриманий “з ідейних переконань вступив до так званої “ялтинської роти “народної самооборони Криму”. Він зі зброєю в руках здійснював патрулювання українських міст”.

“Сприяння зловмисника окупаційній “адміністрації” на території АР Крим військове керівництво країни-агресора високо оцінило: він нагороджений медаллю “За повернення Криму” міністерства оборони Російської Федерації, – мовиться в повідомленні.

Контррозвідники СБУ затримали чоловіка після його приїзду на материкову частину України. Йому оголосили про підозру. Наразі розв’язується питання про обрання запобіжного заходу за ч. 2 ст. 260 (“створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань”) Кримінального кодексу України.

Повідомляється, що “заходи з припинення протиправної діяльності проводилися спільно з Національною поліцією з процесуальним керівництвом Прокуратури Автономної Республіки Крим“.

СБУ не розкриває імені затриманого чоловіка. 

Раніше ZMINA повідомляла, що Прокуратура АРК спільно з Нацполіцією автономії ідентифікувала й встановила анкетні дані понад 1 300 учасників “Самооборони Криму”. Наразі 257 представникам незаконного формування повідомили про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених статтями 110, 111, 260 Кримінального кодексу України.

Правозахисники зазначають, що в перші роки окупації на півострові найактивніше діяло незаконне парамілітарне угруповання “Кримська самооборона”, з чиїми діями й пов’язують більшість насильницьких зникнень, а трохи згодом першу роль у викраденнях людей почала неприховано перебирати на себе російська ФСБ, хоч і не залишилася єдиним виконавцем “брудних політичних замовлень на знищення противників окупації”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter