Після початку війни доступ до реєстрів обмежили, однак витяги з даними все ще можна легально купити навіть росіянам

Дата: 14 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Попри обмеження доступу до низки державних реєстрів досі отримати його на платній основі можуть юридичні особи та ФОПи, серед яких можуть бути й росіяни. 

Про це повідомляє DOU.

Скриншот відео

На початку червня засновник Clarity Project Ярослав Гарагуц на своїй сторінці у фейсбуку розмістив відповідь від ДП “Національні інформаційні системи”, датовану 3 червня, в якій підприємство підтверджує, що доступ до ЄДР і ДРРП під час воєнного стану в Україні мають десятки контрагентів, частина з яких могла заплатити за це ще до початку повномасштабного вторгнення.

До прикладу, доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб–підприємців та громадських формувань придбали 39 контрагентів, а до Держреєстру речових прав на нерухоме майно — 15 контрагентів.

Серед клієнтів держпідприємства є й такі компанії, бенефіціарами чи засновниками яких є громадяни, пов’язані з Росією. Наприклад, доступ до обох реєстрів має АТ “Альфа-Банк”, власниками якого є російський олігарх Петро Авен та російський бізнесмен українського походження Михайло Фрідман.

Доступ до ЄДР під час війни також має АТ “Міжнародний резервний банк”, засновником якого значилось підсанкційне ПАТ “Сбербанк Росії”. Втім, за даними аналітичної системи YouControl, з 11 березня 2022 року АТ “Міжнародний резервний банк” перебуває у стані ліквідації.

Має доступ до ЄДР і АТ “Банк Форвард”, власником якого є російський  банк “Русский стандарт”.

Придбало платний доступ до ДРРП й ТОВ “Феодал” — компанія з такою назвою була зареєстрована 2019 року у Львові. Головний напрям діяльності — комп’ютерне програмування. Серед засновників фігурує дехто Кирило Аладишев, який вказав своїм місцем реєстрації Кіпр.

При цьому в Росії фінансовим директором ВТБ (російський банк, що перебуває під санкціями через агресію Росії проти України ще з 2014 року) також значиться Кирило Аладишев, який, згідно з біографією, у 2008 році працював радником СЕО “Русского коммерческого банка” на Кіпрі.

У “Національних інформаційних системах” кажуть, що “на сьогодні ні спеціальними нормативно-правовими актами, що регламентують порядок функціонування Єдиного державного реєстру, ні положеннями нормативно-правових актів, що встановлюють ті чи інші обмеження щодо відносин з особами, пов’язаними з державою-агресором <…>, не встановлено обмежень щодо саме можливості отримання відомостей з ЄДР з причин наявності того чи іншого громадянства заявника”.

Відповідь ДП “НАІС”

Експерти з кібербезпеки негативно ставляться до обмеження доступу до відкритих даних. 

“Нагадаю, відкриті дані доступні для всіх. Це вимоги в тому числі вступу до Європейського Союзу. Змінювати режим доступу до цих даних необхідно відповідним законом. Наразі ці дані недоступні якраз законослухняним українським громадянам. А для ворога вони як були відкритими, так і залишаються. Але згадаємо, навіщо ці дані відкривали? Насамперед, щоб протидіяти корупції, забезпечити прозорість. Відкриті дані є ключовими для розвитку суспільства і країни”, – каже Костянтин Корсун.

Вартість сервісної послуги доступу до держреєстрів нині становить від 5,95 до майже 117,45 тисячі гривень на місяць за ЄДР, від 19,2 до майже 226,5 тисячі гривень за ДРРП. У вартість входить сплата ПДВ. Ціна залежить від кількості запитів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter