Після обшуку в Джанкої окупанти затримали кримського татарина Ділявера Ібраїмова

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Після обшуку в будинку кримського татарина російські силовики затримали його мешканця Ділявера Ібраїмова. 

Про це на своїй сторінці в мережі “Фейсбук” повідомив громадянський рух “Кримська солідарність” із посиланням на рідних затриманого та кримського адвоката Еміля Курбедінова.  

“16 березня після обшуку в Джанкої був затриманий Ібраїмов Ділявер Таїрович, 03.02.1994 року народження”, – йдеться в повідомленні.

Зі слів родичів, Ділявер був удома сам. Батьки хлопця зараз у поїздці. І дружини вдома не було.

Повідомляється, що його дружина не може потрапити в помешкання після обшуку, адже ключі є лише в Ділявера.

“Його не можуть знайти. У МВС і ФСБ їздили. Ніхто не каже, де він утримується”, – цитує “Кримська солідарність” адвоката Еміля Курбедінова.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що вона проінформована про затримання громадянина України. Вона звернулась до російської колеги Тетяни Москалькової з проханням терміново вжити заходів для встановлення місцеперебування громадянина України.

Нагадаємо, після анексії Росією Кримського півострова навесні 2014 року в Криму окупаційна влада регулярно обшуковує помешкання незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу та кримських мусульман.

Напередодні, 11 березня, російські силовики прийшли з обшуками до будинків кримських татар за сімома адресами в місті Бахчисараї та Бахчисарайському районі. 

Відомо, що обшуки проводилися в історика Сейтумера Сейтумерова, стримера “Кримської солідарності” Сейдамета Мустафаєва, Шукрі Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, Амета Сулейманова, Айдера Сулейманова, а також у журналіста Сейтумера Сейтумерова. Останній на момент обшуку перебуває на материковій частині України, вдома були присутні його літні батьки. 

На місце проведення обшуків ФСБ та ОМОН не допустили адвокатів. За даними активістів ініціативи “Кримська солідарність”, російські силовики вилучали телефони і релігійну літературу та цікавилися зберіганням зброї.

Унаслідок обшуків окупаційна влада затримала Енвера Мустафаєва (батько журналіста Сейтумера Сейтумерова), Сейтумера Сейтумерова (викладач історії), Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова і Рустема Сейтмеметова. Вони доставлені до відділку ФСБ у Сімферополі.

Сейтумеру Сейтумерову (викладачу історії), Осману Сейтумерову, Амету Сулейманову, Рустему Сейтмеметову та Сейтумеру Сейтумерову (журналісту) інкримінують статтю 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

ФСБ підозрює кримчан у тому, що вони “вели активне вербування кримських мусульман і поширювали терористичну ідеологію”. Силовики ФСБ відзвітували, що “припинили діяльність осередку “Хізб ут-Тахрір”.

Прокуратура і Нацполіція Автономної Республіки Крим та Севастополя відкрили кримінальне провадження через обшуки російських силовиків 11 березня. Згодом у відомстві повідомили про відкриття ще одного кримінального провадження – за фактом затримання кримських татар після обшуків.

Як відомо, у лютому правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter