Після масових протестів через смерть затриманої жінки в Ірані з вулиць зникли фургони поліції моралі

Дата: 28 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Останніми днями з вулиць Тегерана зникли біло-зелені фургони Guidance Patrol, що їх використовує іранська поліція моралі для спостереження і затримання жінок, які порушують ісламські правила вбрання.

Про це повідомляє Fiancial Times.

Фото: AFP

Такі авто тепер узагалі не видно за межами поліцейського центру моралі в центрі столиці. 

Тим часом в Ірані вже 12 вечорів поспіль відбуваються масові акції протесту через смерть затриманої за “неправильне” носіння хіджабу Масхі Аміні

ООН закликала владу Ірану дотримуватися прав людини й припинити централізовані відімкнення інтернету і мобільного звʼязку, до яких вдалася влада Тегерана на тлі протестів. 

Іранські ЗМІ повідомляли про 41 загиблого станом на 24 вересня, однак це число може бути вищим. Принаймні в 11 іранських провінціях були поранені мітингарі. 

“Ми вкрай занепокоєні заявами керівництва, в яких воно демонізує протестувальників, а також використанням проти учасників акцій непропорційної сили, в якій, судячи з цього, не було потреби”, – заявили в Управлінні ООН з прав людини.

Нагадаємо, що акції протесту охопили Іран 16 вересня, коли стало відомо про загибель Аміні. 

Аміні померла через кілька днів після того, як була затримана за порушення правил носіння хіджабу. Свідки стверджують, що затриману били в автозаку, після чого вона впала в кому. Правоохоронці ж кажуть, що в неї був серцевий напад, але родичі заперечують, що Аміні мала які-небудь проблеми зі здоровʼям. 

Носіння чадри, хіджабу чи накидки, яка закриває руки, є обовʼязковим в Ірані після ісламської революції 1979 року. Стежить за дотриманням правил поліція з питань моралі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter