Підриває довіру до професії: “Медіарух” виступив проти видавання посвідчень “Преса” стороннім особам

Дата: 08 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

“Медіарух” – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій, – виступив проти видавання посвідчень “Преса” нежурналістам, бо це підриває довіру до професії, стимулює корупцію та ускладнює захист прав реальних медійників.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій 8 грудня Інститутом масової інформації.

Джерело: depositphotos

Приводом для неї стала інформація Національної спілки журналістів України (НСЖУ) щодо дій Нацполіції, яка намагалась отримати доступ до переліку членів Вінницької та Тернопільської обласних організацій.

Зокрема, 2 грудня представник поліції Вінниччини надав голові місцевої організації НСЖУ ухвалу суду з дозволом на виїмку копій документів організації в межах досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 366 Кримінального кодексу – службове підроблення. Справу відкрито 27 серпня нинішнього року. 

У Тернопільській області представник поліції звернувся 3 грудня до голови обласної організації НСЖУ з листом про надання інформації щодо членів, які перебувають тут на обліку.

Спілка у своїй заяві називає “доносом в інтернеті” матеріал вінницького журналіста-розслідувача про “видачу посвідчень”, оприлюднений на початку серпня.

Проте раніше регіональні осередки НСЖУ видавали посвідчення “Преса” нежурналістам: такі випадки фіксувались у Волинській, Херсонській, Одеській областях (в останньому випадку посвідчення відкликали після розголосу), уточнили члени “Медіаруху”.

“Ось чому “Медіарух” не може солідаризуватися з НСЖУ та підтримати заяви про “атаку на свободу слова”. Водночас ми звертаємося до поліції із закликом чітко дотримуватися процесуального законодавства та обмежитися мінімальним втручанням у роботу журналістських організацій, зокрема в плані витребування інформації та документів”, – йдеться в заяві.

“Медіарух” закликав редакції та організації журналістів, зокрема організації НСЖУ, до більшої прозорості в питаннях видавання журналістських посвідчень. Водночас його члени запропонували провести публічний аудит членства НСЖУ та всіх її організацій.

“Переважно (крім випадків роботи під прикриттям під час небезпечних розслідувань або роботи на окупованих територіях) журналістська робота є публічною, імена журналістів відомі широкому загалу, а членство в медійній організації не має бути секретом”, – підкреслили в спільноті.

Раніше Комісія з журналістської етики (КЖЕ) вже закликала низку організацій у січні 2021 року негайно зупинити незаконне видавання прескарт і зловживання статусом журналіста. Вона зверталася з проханням до Нацполіції перевірити оприлюднені факти на предмет ознак підроблення документів, зловживання правами журналіста, отримання свідоцтва про державну реєстрацію за допомогою обману для таких зареєстрованих медіа:

  • ІА “Журналісти проти корупції”;
  • газети “Журналісти проти корупції”;
  • ГС “Національна спілка незалежних журналістів України”;
  • ІА “Таврія ньюс”;
  • газети “Лига информ”;
  • журналу “Business Компаньон”.

Також КЖЕ просила надати список людей, які оформили дозвіл на зброю як журналісти зазначених медіа протягом 2017–2021 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter